IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трише дава сигнал за увеличаване на лихвените проценти през юли

Трише потвърди опозицията на ЕЦБ към всички инициативи за спасяването на Гърция, "които не са напълно доброволни"

16:23 | 30.06.11 г.
Автор - снимка
Създател
Трише дава сигнал за увеличаване на лихвените проценти през юли

Президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Жан-Клод Трише отново подчерта, че ЕЦБ остава готова на вдигне лихвените проценти следващата седмица на фона на размириците в Гърция, докато страната се опитва да избегне фалит, пише Bloomberg.

„Валутната политика на банката остава в подкрепа на растежа, тъй като рисковете за ценовата стабилност не се повишават“, заяви Трише днес в Брюксел. „Оставаме в състояние на повишена бдителност и сме готови да действаме решително и своевременно, за да не позволим настоящите ценови тенденции да предизвикат по-мащабен инфлационен натиск в средносрочен план“, допълва той.

ЕЦБ се опасява, че инфлацията, предизвикана от повишаващите се цени на петрола и по-бързия икономически растеж, може да окаже натиск за увеличаване на заплатите.

Коментарите на Трише са направени, след като в сряда гръцките законодатели одобриха първата част на пакет от мерки за затягане на фискалната дисциплина, които ще отворят пътя за приемането на втори международен спасителен план за страната за по-малко от две години.

След коментарите на Трише еврото продължи да се покачва спрямо долара, отбелязвайки ръст от 0,6% до 1,4521 долара. Доходността по двугодишните германски облигации слабо се понижи до 1,56%.

Следващата среща на ЕЦБ ще бъде проведена на 7 юли във Франкфурт. През април централната банка повиши основната лихва с 25 базисни пункта до 1,25%.

Днес цената за застраховане на гръцкия дълг се повиши с 33 базисни пункта до 1978 базисни пункта. Това означава, че шансът страната да фалира през следващите 5 години е 82%. Доходността по двугодишните гръцки правителствени облигации се повиши с 2 базисни пункта до 27,566%.

Европейските лидери се опитват да договорят втори спасителен пакет за Гърция, който ще помогне на страната да избегне фалит до края на 2014 г., като в същото време търсят подкрепата на европейските банки.

Трише потвърди опозицията на ЕЦБ към „всички инициативи, които не са напълно доброволни“ и призова за „избягването на каквито и да било кредитни събития, включително избирателен фалит или фалит“.

Двама от директорите на ЕЦБ - Евалд Новотни и Лоренцо Бини Смаги, заявиха, че френското предложение за включване на кредиторите в спасяването на Гърция е „интересно“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:17 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още