IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Гърция оцвети в зелено европейските борси

В края на сесията основните индекси на водещите европейски фондови борси скочиха рязко заради приетия план за икономии

19:37 | 29.06.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Основните индекси на водещите европейски фондови борси силно се повишиха в края на днешната търговия, след като гръцкият парламент прие плана за строги икономии, предаде Ройтерс.

Мерките са приети с 155 гласа "за" и 138 "против", като само един депутат от управляващата гръцка социалистическа партия ПАСОК е гласувал срещу законопроекта. Предложеното увеличение на данъците и ограничаване на разходите са крайно непопулярни в Гърция.

Страната е обхваната от 48-часова стачка, докато улиците на Атина станаха сцена на масови протести и сблъсъци с полицията.

Фактът, че положителното решение не беше допълнителен силен двигател за борсовата търговия, трейдърите обясниха с факта, че инвеститорите вече са го имали предвид като предрешено. „Така бе предотвратен един истински ужас“, допълни борсов анализатор. Сега обаче южноевропейската страна е изправена пред нови предизвикателства.

Индексът EuroStoxx 50 приключи с 1,89% по-висока стойност от вчерашната си позиция до 2802,55 пункта. Така водещият индекс затвори за трети пореден ден на зелено, а ръстът от понеделник е с 3,2%. Френският водещ индекс CAC 40 се повиши с 1,88% до 3924,23 пункта. FTSE 100 се повиши в Лондон с 1,54% на 5855,95 пункта.

Водещият германски индекс DAX добави 1,73% до 7294,14 пункта, докато MDAX се покачи с 1,98% до 10 748,03 пункта. 

Сред най-печелившите сектори беше финансовият, не само заради самото решение на правителството в Атина, а и защото то е изгодно за банките. Така акциите на Societe Generale поскъпнаха с 2,60% до 39,82 евро. Испанските банки BBVA и Banco Santander добавиха повече от 2% към стойността си. Застрахователните компании също са сред печелившите – акциите на Generali поскъпнаха с 2,72%, а тези на Axa – с 2,45%. 

Чувствителните към икономическите данни компании от сферата на суровините също отчетоха големи ръстове. Индексът Stoxx 600 Basic Materials добави 2,73% към стойността си. Акциите на Antofagasta повишиха стойността си с 4,76% до 1,368 пенса. Те се облагодетелстваха и от факта, че чилийският концерн-майка Luksic очаква голяма поръчка за метали от развиващите се пазари. Повиши се стойността и на акциите на Xstrata – с 4,48%.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:59 | 29.06.11 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 2
Lucifer
преди 13 години
.....ммм..даа...гърците вече обещали че ще са кротки и работливи и европейските борси се оцветили в зелено ????? четиво за ***!!!!!!!!!!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още