IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Реформата на заплатите в ЕК ще намали разходите по издръжката й

В документа "Митовете за бюджета на ЕС" се посочва, че икономията ще бъде 5 млрд. евро до 2020 г.

16:27 | 29.06.11 г.
Реформата на заплатите в ЕК ще намали разходите по издръжката й

Реформата на заплащането на труда в Европейската комисия ще икономиса на общия бюджет на Европейския съюз около 5 млрд. евро до 2020 г., се посочва в документа на ЕК „Митовете за бюджета на ЕС“, съобщи РИА „Новости“.

Сред гражданите на съюза цари мнението, че значителна част от бюджета на ЕС се харчи за обслужване на европейските органи на властта. От ЕК обаче отричат, уверявайки, че около 94% от този паричен фонд отива за проекти в различни държави от региона.

В бюджета за 2012 г., представен от ЕК, се предвижда замразяване на разходите за издръжката на комисията.

Бюджетът на ЕС се попълва основно за сметка на вноските на държавите членки.

Преди 7 години ЕК проведе реформа на администрирането, която включваше намаляване на заплатите, създаването на специални работни места с по-ниски режийни разходи, увеличаване на възрастта за пенсиониране, намаляване на пенсионните привилегии  и повишаване на личните вноски на служителите за пенсия, припомнят от комисията. „Тази реформа вече икономиса на ЕС 3 млрд. евро и се очаква, че ще икономиса още 5 млрд. до 2020 г.“, се посочва в документа.

Планът за приходите в бюджета за 2011 г. е 140 млрд. евро. „Това е много малко в сравнение с общия обем на националните бюджети на всички 27 държави членки на ЕС, който е 6,3 трилиона евро“, отбелязват от ЕК.

Общият бюджет на ЕС представлява около 1% от брутния вътрешен продукт на всички държави членки на ЕС, като средният бюджет на една държава е на ниво от около 44% от нейния БВП.

ЕК отбелязва, че евентуални измами могат да отклонят едва 0,2% от общия бюджет на ЕС. Грешките при преводите на плащанията са в рамките на 2% до 5%.

Средства от бюджета не се насочват към обслужване на дълговете на ЕС, въпреки че ЕК емитира ценни книжа. В бюджета на съюза не може да се залага дефицит.

ЕК планира днес и утре да представи поредния 6-годишен бюджет на ЕС, сега за периода 2014-2020 г.

Комисията уверява, че преходът към по-продължително бюджетно планиране не е стъпка по пътя към централизирана планова икономика за всички държави членки на ЕС.

Властите на съюза обаче многократно са заявявали, че биха искали да видят по-уеднаквено действащи икономики в ЕС, поради което постоянно се модернизират европейските закони, формирайки т. нар. „общ пазар“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:31 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още