IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Moody's остави без промяна кредитния рейтинг на Белгия

Основание за оценката е устойчивостта на основните икономически показатели в страната въпреки продължаващата повече от година политическа криза

09:58 | 28.06.11 г.
Moody's остави без промяна кредитния рейтинг на Белгия

Международната рейтингова агенция Moody's остави без промяна кредитния рейтинг на Белгия на ниво „Ва1“, характеризирайки икономиката на страната като „напредничава и диверсифицирана“, съобщи РИА „Новости“.

Като отбелязва, че основните икономическите показатели в Белгия са устойчиви, Moody's въпреки това предупреждава, че при липса на скорошно разрешаване на политическата криза в страната това може да се отрази негативно на нейния кредитен рейтинг.

Белгия е световен рекордьор по продължителност на политическата криза, като вече повече от година страната е без правителство. То не може да бъде сформирано заради разногласията между фламандските и валонските политически партии.

В края на миналия месец друга международна рейтингова агенция - Fitch, преразгледа прогнозата си за рейтинга на Белгия до „отрицателен“ от „стабилен“.

„Прогнозата „отрицателен“ означава загрижеността на  Fitch за темпа на структурните реформи през следващите няколко години, както и способността на държавата да ускори консолидирането на бюджета въпреки конституционната криза", заяви тогава директорът на анализаторския отдел във Fitch за държавните рейтинги Дъглас Ренуик.

"Същевременно въпреки продължаващите политически разногласия управлението на финансите е достатъчно ефективно, което позволява на Белгия да запази високите си рейтинги“, добави той.

Рейтингът на емитент на ниво „АА+“ се е запазил благодарение на диверсифицираната икономика на Белгия с високо ниво на доходите на глава от населението, както и на ниските нива на задлъжнялост в чястния сектор.

Белгия е сред най-богатите държави в Европа и сериозен международен кредитор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още