IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Папандреу: Гърция ще получи петия транш от 12 млрд. евро

Новата програма за кредитна подкрепа на страната може да бъде колкото настоящата, посочи гръцкият премиер

21:37 | 24.06.11 г.
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Гърция ще получи петия транш от 12 млрд. евро от кредитната програма на стойност 110 млрд евро на Европейския съюз и Международния валутен фонд, заяви гръцкият премиер Георгиос Папандреу на пресконференция в Брюксел, съобщи ИТАР-ТАСС.

По думите на Папандреу гръцкото правителство е успяло да получи много важни решения след „трудните многомесечни преговори“ с европейските му партньори.

„Осигурихме петия транш от кредита на стойност 12 млрд. евро, за да можем да гарантираме нормално функциониране на държавата и изплащането на заплатите и пенсиите“, подчерта той.

Премиерът спомена и за разработваната нова програма за кредитна подкрепа на Гърция, която по думите му ще подпомогне стабилизирането на гръцката икономика през следващите години, за да „не се намира страната постоянно в страх от финансовите пазари“.

„Осигурихме период на стабилност от външен натиск, за да не зависим от конкретни кредитори“, обясни той.

Според него стойността на новата финансова подкрепа от ЕС и МВФ може да бъде аналогична на настоящата, но необходимо условие за получаването на новия кредит ще бъде приемането от гръцкия парламент на Средносрочната програма за бюджетни съкращения за 28,4 млрд. евро до 2015 г. и законопроект за реализирането й на практика.

Гласуването на програмата ще се състои на 29 юни, а на законопроекта – на 30 юни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още