IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борсите в Европа с най-негативна серия от 13 години

Основните индекси отстъпиха за осма поредна седмица, основно заради неяснотата около Гърция

19:52 | 24.06.11 г. 1
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Европейските борси удължиха губещата си серия и дне, записвайки 8 поредни седмични спада. Това е най-дългият период на загуби от 1998 г. насам, като той дойде поради факта, че несигурността около дълговата криза в Гърция се запази. В последния ден от седмицата пък италианските банки попаднаха под натиск и регистрираха силен спад, съобщи Ройтерс.

Индексът FTSEurofirst 300 на най-котираните европейски акции се понижи с 0,1% до 1 074,95 пункта, като през цялата седмица загуби 1,1%.

Акциите на италианските банки UniCredit и Intesa Sanpaolo загубиха съответно 5,5% и 4,3% от стойността си на фона на разпространяващите се опасения за капиталовите им позиции и задълбочаването на кризата в еврозоната. Ценните книжа на  UniCredit достигнаха двегодишно дъно.

Индексът STOXX Europe 600 Banking загуби 1,6% от стойността си, а от началото на годината спадът му е 10%.

„Има бягство от банковите акции, дори от тези на най-силните“, заяви Колин МакЛиън, управителен директор на SVM Asset Management в Единбург.

„Има нарастващо усещане на пазара, че е абсолютно необходима някаква форма на фалит в Гърция. Дори ако гласуват за строги икономии, те няма задължително да ги извадят от кризата. И има притеснения за големите балансови отчети, риск от понижение и липса на прозрачност“, добави той.

В Лондон FTSE се повиши с 0,41% до 5 697,72 пункта. CAC 40 се понижи минимално с 0,08% до 3 784,80 пункта. DAX регистрира спад от 0,4% до 7 121,38 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:37 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
stone kold
преди 13 години
преекспонират с гърция
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още