IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция ще вземе нова порция европейски пари

Вторият спасителен пакет Атина ще получи само ако премиерът и новото правителство прокарат бюджетните икономии в парламента

14:15 | 24.06.11 г. 3
Гърция ще вземе нова порция европейски пари

Европейските лидери са се споразумели за нов спасителен пакет за Гърция, съобщи германският канцлер Ангела Меркел преди финалната сесия на срещата на върха, която се провежда в Брюксел.

„Това е изключително важно решение, което доказва за пореден път, че ще направим всичко, за да стабилизираме еврото“, коментира Меркел, цитирана от Bloomberg. Гръцкият министър председател на свой ред нарече новият тригодишен ангажимент „не само пътеводна светлина, но и позитивен знак за бъдещето на Гърция“.

Финансовият пакет обаче ще бъде отпуснат на Атина при условие, че премиерът Георгиос Папандреу и новото правителство успеят да прокарат допълнителните бюджетни икономии. Мерките са за 78 милиарда евро и още вчера бяха одобрени от експерти на Европейската комисия, Европейската централна банка (ЕЦБ) и Международния валутен фонд (МВФ).

Поредната стъпка на европейските лидери да овладеят дълговата криза беше осъществена след сериозния срив на гръцките дългови книжа и предупреждението на САЩ и Китай, че провалът на политиците да възстановят доверието на инвеститорите заплашва световната икономика.

Гърция се нуждае от около 4 милиарда евро, за да се разплати по дългови книжа, чийто матуритет изтича между 15 и 22 юли 2011 г., според изчисления на Bloomberg. Най-големият тест за страната обаче предстои на 20 август, когато трябва да бъдат разплатени 6 милиарда евро на кредитори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:39 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 1
amanotumnici
преди 13 години
То няма лошо този, който е дал парите да си ги иска, но в случая си ги напечатва :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
georgi_shum
преди 13 години
Гърците сами се докараха до това положение, никой не им е виновен освен те самите.. А и нормално, който е дал пари на заем.. да си ги иска..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
amanotumnici
преди 13 години
ЕЦБ ще налее пари в Гърция, за да си ги вземат Германия и Франция. Гърция се явява удобен посредник в разкрачено положение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още