IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕП одобри кандидатурата на Марио Драги за президент на ЕЦБ

Остава утвърждаването от държавите-членки на еврозоната на срещата на високо равнище на ЕС днес и утре в Брюксел

17:24 | 23.06.11 г.
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Европейският парламент одобри на днешното си заседание настоящия председател на Италианската централна банка Марио Драги като бъдещ президент на Европейската централна банка, се казва в съобщение на ЕП, цитирано от РИА „Новости“.

Сега на срещата на високо равнище на лидерите на ЕС, която се провежда днес и утре в Брюксел, трябва да вземат окончателното решение по утвърждаване на кандидатурата на Драги.

В средата на юни комисията по икономическите и финансовите въпроси препоръча на ЕП на одобри кандидатурата на италианеца.

Преди това за него се споразумяха министрите на финансите на държавите-членки на еврозоната, министрите на икономиката и финансите на ЕС и бордът на директорите на ЕЦБ.

Само държавите-членки на еврозоната ще могат гласуват по кандидатурата на Драги.

Настоящият президент на ЕЦБ Жан-Клод Трише напуска поста през октомври. Драги е единствен кандидат за негов приемник, като той вече заяви, че възнамерява да продължи настоящата политика на банката.

Между 2004 и 2005 г. той е изпълнителен директор и вицепрезидент на Goldman Sachs International в Лондон, а от 29 декември 2005 г. - председател на Италианската централна банка.

Смята се, че работата му по борба с инфлацията в Италия е успешна. Франция, а след нея и Германия подкрепиха кандидатурата на Драги за президент на ЕЦБ, което го превърна във фаворит за поста.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:27 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още