IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Евродепутат препоръчва чужди експерти да управляват еврофондовете в България*

Същата препоръка германският евродепутат от гръцки произход отправя към Румъния и Гърция

20:05 | 22.06.11 г. 3
Евродепутат препоръчва чужди експерти да управляват еврофондовете в България*

България, Румъния и Гърция трябва да поверят администрацията на еврофондовете на чуждестранни експерти. Това е заявил германският евродепутат от гръцки произход Йорго Хадзимаркакис в интервю за информационния сайт ЮрАктив, съобщи румънската телевизия Реалитатя.

„Лидерите на Гърция, България и Румъния трябва да преглътнат гордостта си и да оставят еврофондовете в ръцете на чуждестранни експерти”, заявил е евродепутатът, който е член на либералната група в Европейския парламент, предаде БТА.

Трите страни имат нужда от антикорупционна програма, смята още Хадзимаркакис.

По думите му, усвояването на еврофондовете е важен проблем, а Йоханес Хан, еврокомисарят за регионалната политика, вижда три страни - Румъния, България и Гърция, които не функционират добре в това отношение.

Според Йорго Хадзимаркакис проблемът идва от неспособността на министрите да дават предложения, да работят по програми и да се справят с проблемите в страните им. "Затова е необходима техническа помощ, за да бъдат решени проблемите в трите страни", отбелязва той.

"Хан има стотици милиони евро бюджет за т. нар. "техническа помощ". Това означава, че може да изпрати хора, експерти, (представители) от Европейската инвестиционна банка, от Европейската комисия, от страните членки, за определено време в съответните страни, за да помогнат на администрацията да приложи програмите и да усвои парите", заявява германският евродепутат.

"Всички тези страни имат един проблем: твърде горди са, казват, че това би намалило суверенитета им, макар че не смятам, че случаят е такъв. Мисля, че трябва да мислим отвъд гордостта. Разбирам, че Гърция е много чувствителна, когато става дума за национална гордост. Но трябва да се разбере, че младите хора не може да чакат за работа, само защото министрите са горди", подчерта Хадзимаркакис.

Той заяви, че Европейският парламент ще разгледа внимателно въпроса, защото това би създало прецедент.
"Но ако погледнем кризата в Гърция, мисля, че ще има мнозинство поне за тази страна и после този прецедент ще отвори пътя за България и Румъния", добави евродепутатът.

Европейските институции непрекъснато критикуват Румъния по отношение на администрирането на еврофондовете в последните години, било чрез доклади или резолюции, приети от ЕП, било директно, чрез гласовете на високопоставени  представители, отбелязва телевизия Реалитатя.

Нямам такава информация и дълбоко бих се изненадал, ако има подобна инициатива на Европейската комисия. Това заяви в предаването „Това е България” на Радио „Фокус” министърът по управление на средствата от Европейския съюз Томислав Дончев по повод изказването на евродепутата.

„Преди около седмица имах продължителна среща с комисаря Йоханес Хан, където обсъждахме ситуацията в България и подобна идея не беше споделена. По повод изявленията на евродепутата се свързах с експерти в Европейската комисия, които потвърдиха, че за първи път чуват за подобна инициатива”, посочи Дончев.

Според него, всеки член на Европейския парламент е свободен да коментира каквото намери за добре в зависимост от личните или политическите му убеждения.

„Колкото до идеята Европейската комисия да управлява европейското финансиране в някои конкретни страни, дори аз самият да поискам нещо подобно, това не е възможно, доколкото това не е разрешено от регулациите”, подчерта министърът по управление на средствата от Европейския съюз.

* Актуализирано с мнението на министър Томислав Дончев

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 2
benzinoo
преди 13 години
АВВА ти си пълен ***, за да правиш паралел между това Европейската комисия да управлява фондовете и изброените имена. Всъщност това ме подсеща как повечето европейски практики се провалят в България, не защото не вършат работа, а защото ги побългаряваме. Ето тук една чудесна идея и посока - все по-малко свобода в ръцете на продажния българин. Само така ще видим как работят нещата в България и има просперитет!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
ABBA
преди 13 години
Ами Сакса, Кунева, Соломон, Станишев, Костов, Луканов и цяла плеада други - те колко са българи бе, евродепутате? То и сега чужденци по дух и кръв ни управляват всичко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
Fiscalist
преди 13 години
Да ги *** и в гръцките експерти. Съжалявааааам, елиниии, отмина времето на черноморските колонии преди около 2000 години - айде у лево.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още