IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Защо Европа се ужасява от завръщането на драхмата?

Всъщност голяма част от останалите европейци могат да загубят повече от гръцката криза, отколкото самите гърци, пише Джон Карни за CNBC

10:33 | 21.06.11 г. 4
<p>
	Снимка: sxc.hu</p>

Снимка: sxc.hu

Гръцкият народ все по-добре разбира, че не трябва да се съобразява с желанията на своите по-заможни европейски съседи, които искат строги наказателни мерки, твърди Джон Карни в коментар, публикуван от CNBC.

Всъщност голяма част от останалите европейци може би могат да загубят повече от гръцката криза, отколкото самите гърци, смята той.

Вероятно онова, което ужасява европейците повече от всичко останало, е не фалитът на Гърция, а евентуално гръцко решение за пълно излизане от еврозоната. Това може да се окаже твърде скъпо струващо за почти всяка друга държава-членка на еврозоната.

Членството в нея намалява цената по получените заеми, защото светът вярва, че валутата няма да бъде обезценена до степен, която би унищожила стойността на държавните облигации, емитирани в евро.

То действа като проверка за способността на националните правителства да гарантират задълженията си.

Но ако отделните членове не могат да напускат еврозоната и да реемитират дълговете си в националната валута, подобна проверка е доста по-слабо ефективна. На практика тя може и изобщо да не действа. Това би вдигнало цената по заемите в евро за всяка държава.

Вероятното изключение от всичко това е Германия. Никой не се страхува, че Германия ще гарантира своите дългове, тъй като хиперинфлацията от времето на Ваймарската република според общото мнение е създала постоянен антиинфлационен консенсус сред германците.

Това отчасти обяснява защо германците са в състояние да издържат повече и при по-тежки условия срещу спасителните пакети за Гърция – те имат по-малко за губене от останалите членове на еврозоната.

Между другото, не е ли иронично, че германският опит с хиперинфлацията е убедил целия свят, че Германия е решително против инфлацията, пита се Карни.

Ако прехвърлите това върху положението в Гърция, няма ли то да означава, че след фалит на страната новите гръцки държавни ценни книжа биха били смятани за най-сигурните в света, разсъждава авторът?

И ако случаят е точно такъв, тогава пазарите на държавни ценни книжа не биха „наказали“ Гърция за фалита – те биха наградили страната.

Кажете ми тогава защо фалитът не е на дневен ред, завършва с въпрос Джон Карни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:14 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 14 rate down comment 1
supertrader
преди 13 години
Фалит на Гърция няма да се допусне , подобно решение автоматично ще извади от строя няколко големи немски банки и още толкова френски. Ще пострада финансовата система на Еврозоната и то моментално.Единственото правилно решение е ЕЦБ да купува тези книги , които никой не иска..Нещо повече ЕЦБ трябва да изкупи и активи на банки в Еврозоната буквално автоматично и да ги освободи от тях. Например у нас всички хотели по Черноморието са за изкупуване , тогава банките ще се свръхкапитализират и ще бъдат заляти с пари..ще започне обратното изкупуване на уж лошите активи..от тук нататък ЕЦБ ще изсипва много по малко..Как да стане изкупуването - чрез европейски фондове.Това е проинфлационна политика , но контролирана от банката..тя е решението на проблема.Трябва да се спре с антиинфлационното поведение на банката и да се разбере , че инфлация от порядъка на 8-10% стартово , когато се започне оздравяването на икономиката е добра и постепенно ще я свият и намалят.Няма да има проблемна Гърция ..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 0
ПИЧ
преди 13 години
Какви са тия глупости дето ги говори тоя коментатор.Инвестор, не пускайте такива простотии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 18 rate down comment 0
finansa
преди 13 години
*** наистина,кви ги говори тоя..?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 22 rate down comment 0
blago72
преди 13 години
Направо медали ще раздадат на Гърция за фалита и ще потекат реки от капитал...Или статията е зле преведена или автора не познава фундаментални исторически и икономически истини.Иначе последният ред е верен - фалита е на дневен ред от много време, към момента неприет като решение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още