IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Опасенията за Гърция натежаха на европейските индекси

Последствията от гръцката криза може да се окажат много по-лоши от фалита на Lehman Brothers, коментира анализатор

19:57 | 16.06.11 г.
<p>
	Трейдъри на борсата във Франкфурт. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Трейдъри на борсата във Франкфурт. Снимка: Ройтерс

Водещите европейски индекси приключиха сесията в четвъртък с понижения, като гръцкият индекс ASE Composite падна с близо 3% заради страховете за изхода от гръцката дългова криза.

Индексът Stoxx Europe 600 загуби 0,5% от стойността си до ниво от 266,73 пункта, като се възстанови от дъната, отбелязани в рамките на деня. В сряда индексът падна с 1,1%, защото европейските лидери изглежда бяха достигнали задънена улица относно гръцкия въпрос.

Разпродажбите продължиха и днес, въпреки че европейският комисар по икономическите и валутни въпроси Оли Рен и от Международния валутен фонд заявиха, че следващият транш от спасителната помощ за Гърция вероятно ще бъде одобрен в неделя на среща на финансовите министри от еврозоната. 

Гръцкият индекс ASE Composite потъна с 2,8% до 1208,09 пункта на борсата в Атина. Акциите на National Bank of Greece и на Alpha Bank поевтиняха с над 4%.

„Пазарът става много, много, много нервен“, коментира пред MarketWatch Коен де Люс, стратег в KBC Securities. „В Гърция е хаос и доста се притеснявам, че Папандреу няма контрол над нещата, а ако той няма контрол над страната си, не може да реализира промяна в правителството.“

В опит да наложи непопулярните мерки за икономии гръцкият премиер Георгиос Папандреу заяви, че ще направи промени в кабинета си. Протестите срещу мерките се засилиха в сряда, като на моменти прерастваха в агресия.

Де Люс казва, че последствията от гръцката криза може да се окажат много по-лоши от фалита на Lehman Brothers през 2008 г., тъй като става въпрос за фалит на правителство и това може да се пренесе и в други страни от периферията. „Мисля, че залозите са дори по-големи, отколкото при фалита на Lehman“, казва той.

Акциите на големите френски банки бяха под натиск за втори ден, след като в сряда Moody’s Investors Service обяви, че ще преразгледа рейтингите на три от тях заради експозициите им към гръцките дългове. Акциите на трите банки поевтиняха, като тези на Societe Generale SA загубиха 1,7%, на Credit Agricole SA – 0,4%, а на BNP Paribas SA – 0,4%.

Натиск върху френския индекс CAC 40, който падна с 0,4% до 3792,31 пункта, оказа и веригата Carrefour SA, чиито книжа поевтиняха с 3,5%.

Германският индекс DAX 30 регистрира понижение от 0,1% до 7110,20 пункта, като цената на акциите на веригата Metro AG падна с близо 3%. Спад отбелязаха и книжата на застрахователи като Munich Re AG и Allianz SE.

В Лондон индексът FTSE 100 падна с 0,8% до 5698,81 пункта под тежестта на загубите в сектора на природните ресурси. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:31 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още