IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да спечелим от неизбежната неплатежоспособност на Гърция?

Финансовият журналист Матю Лин посочва пет сделки, които биха си стрували, ако фалитът на Гърция бъде последван от разпад на еврото

22:51 | 15.06.11 г. 7
Автор - снимка
Създател
Как да спечелим от неизбежната неплатежоспособност на Гърция?

Не се нуждаем от кристална топка, за да предвидим, че най-значимото събитие на финансовите пазари през следващите 12 месеца ще бъде обявяването на неплатежоспособност от Гърция по нейния дълг, пише Матю Лин* за MarketWatch.

През тази седмица Standard & Poor’s понижи кредитния рейтинг на страната с цели три степени до CCC – най-ниският в света, посочва той.

Научихме също, че индустриалната продукция е спаднала с 11% на годишна база, а безработицата е достигнала 16% - ръст от 40% за последната година.

Година след спасителната операция на ЕС и МВФ, Гърция се насочва към икономическа депресия в стил 30-те години на XX век. Държава в такова състояние не може да обслужва дълговете си, нито пък да овладее бюджетния си дефицит.

Въпросът не е дали Гърция ще обяви неплатежоспособност, а кога и при какви условия, като най-важното е кой ще трябва да плати сметката.

Забравете всички приказки, че когато се случи, това ще е катастрофа за пазарите, съветва Лин. Цените се изменят драматично единствено при събития, които никой не е прогнозирал.

Евентуалното обявяване на неплатежоспособност от страна на Гърция вече е калкулирано в цените. Германците и французите обаче няма да го позволят преди да са уверят, че банковите им системи са стабилни и няма да се получи колапс на голяма финансова институция в стила на Lehman Brothers.

Фалитът на Гърция ще накара всички да се фокусират върху възможността от разпадане на еврото. Пазарът ще започне да калкулира кои ще спечелят и кои ще загубят от това.

Ако приемем, че еврото няма да го има след пет години, как трябва да изглежда портфейла ни, пита се Матю Лин и предлага пет сделки, за които трябва да се замислим:

1. Купувайте немски ДЦК!

Новата германска марка, която може да възкръсне, ще бъде сред най-силните валути в света, което ще е добре за облигациите на страната и лошо за износителите й, но с времето немските компании отново ще се нагодят към силната си независима валута.

Те се справиха чудесно с това през 70-те и 80-те, но процесът ще отнеме време, като междувременно износът ще страда, което ще засегне фирмените печалби и цените на акциите.

2. Продавайте швейцарския франк!

Валутата в момента се радва на статута си на сигурно убежище, но ако марката отново се появи, тя ще изгуби доста за сметка на германската валута.

3. Продавайте белгийския индекс BEDOWD!

Съз залеза на еврото същото ще се случи и с белгийската икономика, която като център на обединена Европа се движеше възходящо заедно с ЕС.

4. Купувайте акции на европейските туристически компании!

Ако еврото изчезне, валутите на периферните страни от еврозоната ще поевтинеят, което ще направи туризмът в тях много евтин за централноевропейците.

5. Продавайте акциите на американските банки, но купувайте долара!

Изглежда щатските банки купуват доста от гръцкия дълг, собственост на европейски финансови институции. Това може би важи и за банките от Азия и Близкия Изток.

Доларът обаче ще поскъпне, тъй като еврото бе сериозен претендент да заеме мястото му на световна резервна валута. Ако еврото го няма, доларът ще спечели още едно десетилетие като основна глобална валута.

* Матю Лин е финансов журналист, базиран в Лондон, и автор на "Крах: Гърция, еврото и кризата на държавните дългове".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:09 | 24.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

7
rate up comment 3 rate down comment 0
madcow
преди 13 години
Е па който е получавал парите де, той ще го издуха, ти какво друго очакваш?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 1
bertram
преди 13 години
журналист с богата фантазия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 2
amanzaman
преди 13 години
Не забравяйте, че статията е в стила АКО, но акото винаги мирише много и обикновено не се случва. Колкото и очебийно да изглежда положението в Гърция този апокалипсис няма да се случи, големите кредитори нямат полза от това. Мастилото и хартията за банкноти са несравнимо по-евтини от времето, така че ще има нови заеми, които да погасяват стари и така нататък докато парите в днешният си вид съвсем изгубят смисъл.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 5
supertrader
преди 13 години
Купувайте имоти , те са най ударени заради кредитирането. Гръцките дългови книжа са собственост на немски банки , ако гърция фалира ще има поне две немски банки със съдбата на Лемът брадърс.Не се знае шв. франк дали ще го отнесе , възможно е да приключим с ерата на петрола и новата технология да се окаже точно швейцарска собственост.Но всички пари ще се обезценят , това е сигурно. Не е ясно откъде ще се скъса веригата , може и от Германия , но не от Гърция защото нея ще я крепят. Възможен сценарий е Франция да стартира процеса , може би най вероятния.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 0
lozkhris
преди 13 години
Прекрасна статия !! Отговор на въпроса кой ще плати сметката - гръцкият данъкоплатец, естствено. Банкери, индустриалци и обикновени мошеници никога не плащат сметки. Другото в статията е абсолютна истина. Учудвам се, че са я пуснали в печат...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 0
nkly.todorov
преди 13 години
Аз си мисля, че ще попаднем в ситуация характерна за България през 90-те с множество приватизации, продани на държавни имоти на безценица и т.н. Така, че хората съжаляващи, че са изпуснали далаверите от края на миналият век имат втори шанс пред тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
dobribozhilov
преди 13 години
С това печатане на пари нито доларът, нито еврото ще изкарат дълго, независимо от съдбата на Гърция...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още