IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Португалски производители на зеленчуци ги раздават безплатно

До момента от инициативата са облагодетелствани търговците на дребно

11:18 | 14.06.11 г.
<p>
	Испанските домати и краставици нямаха съдбата на португалските<em>. Снимка: Ройтерс</em></p>

Испанските домати и краставици нямаха съдбата на португалските. Снимка: Ройтерс

Производители на зеленчуци в Португалия раздават безплатно своята продукция, за да си върнат доверието на потребителите, съобщи ИТАР-ТАСС.

През уикенда асоциацията Portugal fresh, която реализира на пазара местните плодове, зеленчуци и цветя, предложи тонове пресни продукти, без да иска заплащане.

Акцията се състоя в рамките на провеждащите се в столицата на страната Лисабон традиционни юнски религиозни празници.

Не всички обаче можеха да получат безплатно плодовете и зеленчуците, тъй като инициативата не обхващаше физическите лица. Тя бе предназначена за т. нар „араяли“, т. е. клубове на открито, в които португалците прекарват времето си в топлите летни вечери.

27-те районни араяла в Лисабон можеха да получат продуктите безплатно, увери президентът на асоциацията Мануел Евора. Той подчерта, че организаторите са предоставили основно краставици и домати. „Тези зеленчуци пострадаха най-много заради намаленото търсене“, обясни Евора.

Португалското правителство вече обяви, че смята да се обърне към Европейската комисия с искане за компенсиране на понесените загуби, както направи това Испания.

Според представител на португалското министерство на земеделието заради „кризата с краставиците“ Португалия е губела всеки ден по 2 млн. евро.

В страната няма заразени със смъртоносния щам на бактерията Escherichia colli, от който починаха десетки хора, основно в Германия, и за преносител на който бяха набедени испански краставици.

Впоследствие стана ясно, че източник са бобени кълнове от ферма в Юлцен, германската провинция Долна Саксония.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:35 | 17.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още