IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските борси бяха подкрепени от ръста на Уол Стрийт

Коментарите на Жан-Клод Трише бяха очаквани и не оказаха значително влияние върху европейските пазари, посочва анализатор

19:38 | 09.06.11 г.
<p>
	Борсата във Франкфурт. Снимка: Ройтерс</p>

Борсата във Франкфурт. Снимка: Ройтерс

Водещите европейски индекси сложиха край на продължила шест сесии серия от загуби в четвъртък, подкрепени от ръста на Уол Стрийт, докато от Европейската централна банка (ЕЦБ) дадоха сигнал, че лихвата в еврозоната е на път да бъде повишена.

След като почти не регистрира значителни изменения през голяма част от сесията, в края й индексът Stoxx Europe 600 се повиши и приключи с ръст от 1% до 271,76 пункта. В предишната сесия индексът загуби над 1%.

Европейските борси бяха подкрепени от данни от САЩ, които показаха неочаквано понижение на търговския дефицит на страната, въпреки че беше регистриран ръст на новите молби за помощи при безработица. Сесията на Уол Стрийт също започна с повишения.

Междувременно президентът на ЕЦБ Жан-Клод Трише заяви, че е необходима „силна бдителност“, за да се държат инфлационните рискове под контрол, като централната банка е готова да „действа твърдо и навременно“.

Думата „бдителност“ се възприема като сигнал, че следващия месец е възможно повишение. Днес, както беше очаквано, ЕЦБ остави основния лихвен процент непроменен на ниво от 1,25%.

Също очаквано, Английската централна банка запази лихвите без промяна.

Даниел Пингерън, пазарен стратег в IG Markets в Мадрид, коментира пред MarketWatch, че коментарите на Трише като цяло са били очаквани и не са оказали значително влияние върху европейските пазари, като по-голяма тежест са имали повишенията на щатския пазар.

Банковите книжа оказаха известен натиск върху пазарите, като акциите на Commerzbank AG поевтиняха с 1,6%

В Лондон цените на акциите в банковия сектор паднаха, като тези на Lloyds Banking Group PLC загубиха 1,8% от стойността си, на Royal Bank of Scotland Group PLC – 0,7%, а на Barclays PLC – 1,2%.

Френският индекс CAC 40 се повиши с 1,1% до 3878,65 пункта.

Автомобилните книжа поскъпнаха във Франкфурт. Цената на акциите на Volkswagen AG се повиши с 3%, а на BMW AG – с 3,2%. По-рано през деня BMW обяви, че ще инвестира още 500 млн. паунда в производствените си дейности във Великобритания.

Германският индекс DAX 30 отбеляза ръст от 1,4% до 7159,66 пункта.

В Лондон акциите на Home Retail Group PLC загубиха над 13% от стойността си, с което компанията е най-големият губещ от състава на Stoxx 600. Групата обяви спад на продажбите в подразделението си Argos с 9,6% за 13-те седмици до 28 май заради голямо забавяне при потребителската електроника.

Британският индекс FTSE 100 нарасна с 0,8% и приключи сесията на ниво от 5856,34 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:31 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още