IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ задържа основната лихва на 1,25%, намекна за повишение през юли

Централната банка отхвърли опасенията, че икономическото възстановяване в еврозоната и САЩ е неустойчиво

18:25 | 09.06.11 г.
Автор - снимка
Създател
ЕЦБ задържа основната лихва на 1,25%, намекна за повишение през юли

Европейската централна банка (ЕЦБ) задържа основния лихвен процент в еврозоната на ниво от 1,25%, но обяви, че ще продължи с нормализацията на монетарната си политика през юли. Президентът на банката Жан-Клод Трише заяви, че банката ще остане „нащрек“ за инфлацията, пише CNBC.

EЦB отхвърли опасенията, че икономическото възстановяване в еврозоната и САЩ е неустойчиво, като посочи, че е решена да продължи зоркото си наблюдение върху инфлационния натиск, както и беше очаквано от пазарните анализатори.

„Новите данни, с която разполагаме след нашата среща на 5-ти май, потвърждават наличието на инфлационно напрежение, главно поради нарастването на цените на енергията и суровините. Темпът на монетарната експанзия като цяло постепенно се възстановява. Валутната ликвидност остава висока с потенциала да неутрализира инфлационния натиск в еврозоната“, казва Трише.

„В допълнение, най-новите данни потвърждават общата позитивна икономическа инерция в еврозоната, въпреки че несигурността остава висока.“

„Нашата валутна политика остава в подкрепа на икономическата активност. Рискът за стабилността на цените все пак остава повишен. Именно за това и ние ще останем нащрек“, посочва Трише.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:38 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още