IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ подкрепи мерките за бюджетни икономии на Великобритания

Според прогнозата на МВФ през текущата година икономическият растеж на страната ще остане на ниво от около 1,5%.

21:37 | 06.06.11 г. 3
Автор - снимка
Създател
МВФ подкрепи мерките за бюджетни икономии на Великобритания

Международният валутен фонд (МВФ) подкрепя мерките на британското правителство за намаляване на дефицита по държавния бюджет, предадоха световните агенции, цитирайки Джон Липски, който изпълнява длъжността управляващ директор на организацията.

Днес Липски пристигна на посещение в британската столица и представи официалната годишна оценка на Фонда за финансовото положение на Великобритания.

Въпреки че възстановяването на британската икономика е с по-бавен темп от очаквания по-рано, слабият растеж има най-вече "временен характер", посочи Липски.

Според прогнозата на МВФ през текущата година икономическият растеж на страната ще остане на ниво от около 1,5%. Експертите на Фонда са коригирали показателя към понижение спрямо прогнозата за растеж от 2,5%, оповестена през април 2010 г.

Инфлацията през 2011 г. вероятно ще се задържи на равнище над 4%. Пред британската икономика все още има редица рискове, сред които са дълговите проблеми на еврозоната, неустойчивите цени на ресурсите и неблагоприятните показатели на националния пазар на недвижими имоти.

Въпреки опасенията в момента не е необходима "корекция в макроикономическата политика" на Великобритания, отбеляза Липски.

Временният ръководител на МВФ обаче не изключи напълно необходимостта в бъдеще да се наложи "временно намаляване на данъците", ако икономиката продължи да показва "признаци на слаб растеж, а безработицата остане на високо равнище".

Миналата година Великобритания въведе строги мерки за съкращаване на бюджетните разходи в опит да намали рекордния си бюджетен дефицит, който вече е около 12% от брутния вътрешен продукт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:30 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
vzhekoff
преди 13 години
Колега, бихте ли споделили къде сте завършили икономика или изобщо образованието си. Бих желал децата ми никога да не стъпват там !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
Fiscalist
преди 13 години
Колега наистина пожелавам Ви да се избавите от подлия капан на парите. Виждам много Ви мъчи душата. Но знайте, не сте сам!!!! Солидарен съм с Вас, ако много тежи, винаги можете да ми ги дадете(парите) на мен. ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 4
Иван Митев
преди 13 години
"Капанът на парите" притиска и Великобритания.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още