IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Повечето европейски индекси се понижиха, слабо представяне на банковия сектор

Европейските индекси на червено за четвърта поредна сесия, след серия слаби данни за световната икономика

19:46 | 06.06.11 г.
Автор - снимка
Създател
Повечето европейски индекси се понижиха, слабо представяне на банковия сектор

Повечето европейски индекси се понижиха в понеделник, затваряйки на червено за четвърта поредна сесия, след като опасенията за гръцкия дълг и анемичния растеж на световната икономика помрачиха настроението на инвеститорите, въпреки че успешни тестове на ново лекарство качиха акциите на Bayer AG и повечето фармацевтични компании, пише MarketWatch.

Stoxx Europe 600 се понижи с 0,55% до 272 пункта. Индексът изгуби 2,6% през последните три сесии, поради серия слаби данни за световната икономика, които кулминираха в петък с разочароващ доклад за заетостта в САЩ през май.

С отварянето на борсовата в Ню Йорк щатските пазари също се понижиха, с което циментираха загубите в Европа.

Финансовият сектор в Европа се представи най-слабо, повлечен от банките от периферията на еврозоната и тези, които имат значителна експозиция към Гърция.

Акциите на Credit Agricole и Societe Generale паднаха с над 2%. CAC 40 в Париж изгуби 0,70% до 3863 пункта.

Надеждите за прогрес в преговорите около гръцкия дълг помогнаха на европейските пазари да възстановят част от загубите си в петък, след като Атина съобщи, че разговорите с Международния валутен фонд (МВФ) и Европейския съюз (ЕС) са протекли успешно.

Ангъс Кемпбъл търговски директор на  London Capital Group обяви, че все още няма истински прогрес по проблемите около Гърция и че инвеститорите ще останат изнервени.

„Колебливото представяне на пазарите от миналата седмица се повтаря“, казва Кемпбъл. „Петъчната среща за Гърция на практика не реши нищо. Старата история - просто много приказки“.

Допълнителен натиск върху банките оказа публикация в Wall Street Journal, според която нараства подкрепата сред европейската финансова администрация за приемането на план, който ще принуди частните кредитори да приемат разсрочени плащания по гръцкия дълг.

В Атина National Bank of Greece изгуби над 4,5.%, докато в Мадрид  BBVA SA се раздели с над 2,5%.

Сред печелившите през днешната сесия се нарежда Bayer DE. Акциите на фармацевтичния гигант се повишиха във Франкфурт, след като компанията обяви, че е преминала успешно третата фаза от изпитанията на медикамента  Alpharadin, който значително подобрява шансовете за оцеляване на пациенти с рак на простатата.

Bayer беше най-силно представилият се компонент на DAX 30, който изгуби 0,34% до 7085 пункта. Deutsche Bank AG се раздели с 1,9%.

Новините от Bayer подкрепиха и на други фармацевтични компании, като Merck KGaA.

В Лондон  FTSE 100 беше единственият европейски индекс, който затвори на зелена територия с печалба от 0,14% до 5863 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:04 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още