IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Още 3 години трудовият пазар на Швейцария остава ограничен за българи и румънци

При заплаха за пазара на труда Швейцария може да продължи преходния период с още две години

11:01 | 01.06.11 г.
Още 3 години трудовият пазар на Швейцария остава ограничен за българи и румънци

Поне до края на май 2014 година остава ограничен достъпът на българи и румънци до пазара на труда в Швейцария. Това стана, след като правителството на Швейцария продължи преходния период за гражданите на двете страни, както е предвидено в договора за свободно движение на граждани, съобщи електронното издание на швейцарския в. "Матен", цитирано от БТА.

Споразумението за свободно движение на граждани е подписано през 1999 година и  предвижда възможността временно да се запазят националните ограничения за достъп до пазара на труда за максимален срок от 7 години.

Решението на Швейцария за удължаване на преходния период не се нуждае от мотивация. При сериозни трусове или заплаха за пазара на труда тя би могла да продължи преходния период с още 2 години - до май 2016 година.

Търсене на български и румънски работници има главно в сектора на услугите - 76% от разрешителните, както и в хотелиерството, ресторантьорството и в земеделието - 17 на сто.

8 690 български и румънски граждани са пребивавали дългосрочно в Швейцария към края на декември, което е 0,8% от гражданите на ЕС. Те са се увеличили със 17,5 на сто, или 1 292 души, в сравнение с края на 2009 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:59 | 24.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още