IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Гърция изведе и борсите в Европа до повишения

Новините, свързани с дълговете на страната, се отразяват позитивно на водещите индекси в региона

19:19 | 31.05.11 г.
Автор - снимка
Създател
Гърция изведе и борсите в Европа до повишения

Борсовата сесия на водещите пазари в Европа премина изцяло под знака на оптимизма заради надеждите, че Гърция ще бъде подкрепена в борбата си с кризата и няма да бъде оставена да банкрутира. Това доведе до ръстове както на азиатските пазари, така и на Wall Street.

Днес регионалният индекс Stoxx Europe 600 добави 0,8 на сто до 281,6 пункта.

По информация на The Wall Street Journal Германия е смекчила позицията си по гръцките дългови проблеми, което може да позволи отпускането на нова помощ за страната. Като следствие от това еврото поскъпна, а пазарната капитализация на гръцките банки скочи рязко.

Книжата на Eurobank Ergasias, National Bank of Greece и Alpha Bank поскъпнаха с по над 9 на сто, пише MarketWatch.

„Гърция и способността за намиране на нови кредити ще продължават да определят тона на настроенията в Европа”, смята Стивън Поуп, управляващ директор на Spotligjt Ideas за медията. Според него обаче няма да се стигне до бързо решаване на проблемите.

Оптимизмът във финансовия сектор завладя и водещите западни банки, като акциите на Credit Agricole, Societe Generale и Deutsche Bank поскъпнаха с по над 1,5 на сто.

На борсата във Франкфурт основният индекс DAX добави 1,9 на сто до 7 294 пункта, докато в Париж CAC 40 се повиши с 1,6 на сто до 4 005 пункта. Водещият индекс във Великобритания FTSE 100 напредна с 0,9 на сто до 5 990 пункта.

На обратния полюс на настроенията остана финландската компания Nokia. Нейните акции потънаха с близо 15% днес заради негативните прогнози на мениджмънта и влошените очаквания за финансовите резултати.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:17 | 18.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още