IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Европейските индекси приключиха сесията с минимални понижения

Акциите на компании от сектора на възобновяемите енергийни източници в Германия поскъпнаха силно след новините, че страната планира да затвори ядрените си реактори

19:45 | 30.05.11 г.
<p>
	Фондовата борса във Франкфурт. Снимка: Ройтерс</p>

Фондовата борса във Франкфурт. Снимка: Ройтерс

Водещите европейски индекси приключиха сесията в понеделник почти без изменения или с понижения при ниски обеми заради затворените борси във Великобритания и САЩ. Акциите на германските компании от комуналния сектор пък поевтиняха заради новини, че страната е определила крайна дата за затваряне на ядрените си реактори.

Индексът Stoxx Europe 600 се понижи с 0,08% до 278,82 пункта, след като загуби 0,2% миналата седмица.

Според новини в медиите Германия ще затвори всичките си атомни централи до 2022 г.

От новината спечелиха акциите на Solarworld AG, чиято цена скочи с 8,8%. Поскъпнаха също книжата на Renewable Energy Corp. ASA – с 3,7%, на Vestas Wind Systems AS – с 2,7% и на Gamesa Corp. Technologia – с 5,2%.

Дидие Лорънс, анализатор в Societe Generale, коментира пред MarketWatch, че още е рано да се оцени окончателното влияние на решението върху компаниите от сектора на възобновяемите енергийни източници.

Решението на Германия обаче би трябвало да е „положително в краткосрочен план за акциите на компании за соларна енергия като Solarworld и производители на вятърни турбини като Vestas, особено предвид това, че Германия винаги е била основен пазар за техните продукти“, посочва анализаторът.

Акциите на компании за комунални услуги в Германия поевтиняха, като книжата на RWE AG загубиха 1,7%, а на E.On AG – 2,3%.

Както RWE, така и E.On са сред компаниите, които управляват атомни централи в Германия. Според съобщения в медиите има вероятност правителството да затвори централите по-късно.

Германският индекс DAX 30 загуби лекото повишение през деня и приключи сесията с понижение от 0,04% на ниво от 7160,3 пункта, като низходящ натиск върху него оказа също и Commerzbank AG, чиито акции поевтиняха с 2,9%, докато книжата на BASF SE и на Bayer AG поскъпнаха с по 1%.

Френският CAC 40 се понижи с 0,2% до 3942,53 пункта, като акциите на Credit Agricole SA поевтиняха с 1,6%, а на Societe Generale SA – с 0,7%.

Проблемите с държавните дългове също останаха във фокуса на вниманието.

Financial Times съобщи днес, че европейските лидери се опитват да договорят нов спасителен план за Гърция, който ще включва повече външна намеса във финансовите дела на страната.

Гръцкият индекс ASE Composite падна с близо 2%, като акциите на Alpha Bank AE загубиха 9%, на Piraeus Bank SA – 4%, а на National Bank of Greece SA – 1,8%. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:06 | 26.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още