IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

UBS планира да установи инвестиционното си поделение извън Швейцария

Вариантите са Лондон, Ню Йорк или Сингапур, като стъпката цели да изолира компанията майка при загуби от инвестиционна дейност

21:22 | 26.05.11 г.
Автор - снимка
Създател
UBS планира да установи инвестиционното си поделение извън Швейцария

Швейцарският финансов гигант UBS планира да отдели инвестиционната банка от своята структура и да я установи извън страната, предава The Wall Street Journal.

Целта е да бъдат успокоени местните регулатори, които искат да предотвратят ново спасяване на UBS от Швейцарската централна банка, ако тя изпадне в тежка ситуация, както през 2008, са споделили запознати.

UBS обмисля да регистрира инвестиционната си банка, която изгуби милиарди по време на финансовата криза, в Лондон, Ню Йорк или Сингапур, където би била под надзора на съответните регулаторни органи.

Швейцарските регулатори се надяват, че като отделно юридическо лице, ако инвестиционната банка изпадне в затруднение, то компанията майка няма да отговаря за загубите й.

В момента поделенията на UBS в чужбина разполагат с по-малко капитал от необходимото, тъй като UBS се е ангажирала да им помогне, ако изпитат финансови проблеми, твърдят източниците.

Не е сигурно обаче дали в случай на криза регулаторите по регистрация на инвестиционната банка няма да поискат от швейцарското правителство да покрие евентуалните й загуби, посочват запознатите.

UBS разчита на инвестиционната си банка за подобряване на финансовите резултати и юридическото отделяне няма да промени това, като по-голямата част от печалбите на инвестиционното поделение ще се връщат към компанията майка. 

През първото тримесечие банката е генерирала 44% от приходите на UBS в размер на 9,4 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още