IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Волфганг Шойбле: Не сме изчерпали всички сценарии за подкрепа на Гърция

Фалит на Гърция би могъл да има още по-драматични последици от срива на Lehman Brothers, предупреждава германският финансов министър

11:33 | 26.05.11 г. 6
Волфганг Шойбле: Не сме изчерпали всички сценарии за подкрепа на Гърция

Германският министър на финансите Волфганг Шойбле посочва днес в интервю за в. "Ханделсблат", че европейците "не са изчерпали всички сценарии за оказване на подкрепа на Гърция" и отбелязва, че евентуално преструктуриране на дълга на тази страна крие "големи рискове".

"Истината е, че в ЕС все още не сме изчерпали всички сценарии за оказване на подкрепа на Гърция", посочва Шойбле пред германското издание, признавайки, че "мерките за бюджетна дисциплина сами не могат са решат проблемите".

Помощта, отпусната от европейците и Международния валутен фонд (МВФ) на Гърция, е обвързана с много строго определени мерки за икономии.

"Необходима е перспектива за растеж в средносрочна перспектива", посочва Шойбле, който отбелязва по-специално инвестициите в слънчевата енергия в Гърция, както и електрическите мрежи.

Шойбле предупреждава, че евентуално преструктуриране на гръцкия дълг крие опасности, а това е сценарий, който все по-често се коментира.

Евентуален фалит на Гърция би могъл да има "още по-драматични последици от срива на Lehman Brothers", американската банка, чийто фалит през септември 2008 г. отприщи финансовата криза, предупреждава Шойбле.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 1
Иван Митев
преди 13 години
В много страни стопанската ситуация е по-сложна, спрямо тази в Гърция.Гърция е актуална днес, поради настъпили срокове за падежи.Проблемът с държавните дългове е огромен, защото се поражда от наличие на световна държавна финансова Грешка на Джон Лоу, поради която се развиват диспропорции и винаги се достига до криза.Грешка на Джон Лоу означава Грешка е при условия с "Незлатни пари" да се прилага начина на държавно финансово управление от време със "Златни пари".Жалко е, че са малко харата, които осъзнават тази държавна финансова непълноценност, която може да бъде успешно прекратена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 0
bobi_zak
преди 13 години
Tuk sam v Greece i mislia,che mnooo sa se uplashili veche,naprimer predi desettina godini ,nishto obshto sas segashnata situacia,taka sa se spekli,che ne mojesh gi poznaesh....Tukashnite TV vse po-veche razvivat varianta za ***....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
hellwitch
преди 13 години
Сблъскването с реалността щеше да е за френските и немските банки.А сега те си взеха парите и набутаха безнадеждният гръцки дълг в ЕЦБ така, че вместо банките данъкоплатците да го поемат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 1
global_dj
преди 13 години
Абсолютно! Но нека им, тяхното пропадане ще е доста тежко, защото този изкуствено завишен стандарт е наистина доста висок... И с тази ширеща се корупция в момента...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
Boyko Tikvata
преди 13 години
Какво искаш да кажеш с "в самото начало"? Когато гръцкият дълг беше само 90% от БВП? Ако е така, принципно съм съгласен, защото:1. Банките държатели на дълга щяха да получат от ЕЦБ допълнително финансиране по време на общата кампания за спасяване на фин. сектор през 2008 - 2009, евентуални сътресения щяха вече да са калкулирани от спекулантите и пазарът досега да е забравил.2. от гледна точка изплащане на дълга 90% от БВП < 160% от БВП3. Колкото по-рано гърците бяха се сблъскали с реалността (обедняване в стил прехода Виденов - Софиянски - Костов) толкова по-добре за всички.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
finansa
преди 13 години
Ако ги бяха оставили в самото начало да фалират,сега щяхме да сме забравили...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още