IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Австрия планира да върне временно граничните проверки

Конкретната причина за връщането на постовете е международна конференция във Виена

22:39 | 25.05.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Австрия ще въведе отново граничен контрол в началото на юни. <em>Снимка: sxc.hu</em></p>

Австрия ще въведе отново граничен контрол в началото на юни. Снимка: sxc.hu

Австрия ще въведе отново граничен контрол за определен период от време. Информацията беше потвърдена за Handelsblatt от говорител на вътрешното министерство.

Алпийската държава ще отмени Шенгенското споразумение и ще започне да контролира външните си граници за една седмица в началото на юни. Повод за това е икономическа и политическа конференция във Виена, за която се очакват и лидерите на държави от Източна Европа и Азия. Виена обяснява въвеждането на граничната проверка с по-високите изисквания за сигурност по време на форума. Детайли за решението ще бъдат оповестени утре.

Граничният контрол ще бъде особено силен по източните граници на Австрия. Затова посетителите на Алпийската държава в началото на юни – между 4-и и 9-и юни, ще трябва да се настоят на вълна „чакане“.

Конференцията във Виена ще продължи само два дни, на 8-и и 9-и юни. Същевременно, отново във Виена, ще се проведе заседание на Организацията на страните-износителки на петрол (OPEC). Заради продължаващото напрежение в Северна Африка се счита, че срещата на страните-износителки на петрол ще бъде особено нажежена.

Икономическата конференция във Виена е регионална инициатива на Световния икономически форум със седалище в Давос. В австрийската столица ще бъде дискутирано икономическото развитие на държавите от Източна Европа и азиатските бивши съветски републики. Присъствието си вече са потвърдили президентите на Киргизстан, Таджикистан, Словения и Литва, както и премиерите на Унгария, Хърватска и Украйна.

Междувременно и холандският министър на имиграцията Херд Леерс поиска Европейският съюз (ЕС) да затегне правилата, които позволяват на имигрантите да водят роднини в новата си родина, съобщи AP. Леерс обсъди холандските искания с еврокомисаря по вътрешните работи Сесилия Малстрьом, която съобщи, че ЕС ще представи доклад за политиката си в областта на имиграцията. 

Днешната среща подчертава трансформацията на Холандия през последните години от една от най-гостоприемните държави за имигранти в Европа в страна, която стои начело на опитите да се ограничи техният брой, отбелязва AP. Леерс твърди, че холандските искания целят подобряване на интеграцията на имигрантите, но призна, че в резултат на това броят им може да намалее. 

37% от пристигналите през миналата година в 16-милионна Холандия 56 000 преселници са роднини на вече установили се в страната имигранти. Отделно от това са подадени около 15 000 молби за убежище в Холандия. Предложените от Леерс реформи предвиждат увеличаване на възрастовата граница за имигрантите, които искат да се съберат с близките си, на 24 години, като всеки имигрант ще има право да кани по един роднина на всеки 10 години. Освен това реформите предвиждат страните членки на ЕС да могат да отнемат разрешителните за пребиваване, ако новопристигналите имигранти не покриват поставените от страните от ЕС условия за интеграция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:06 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още