IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските индекси се повишиха, добро представяне на миннодобивния сектор

Слабостта на еврото е добра за индустриалния сектор, той ще донесе добри печалби, ако имате инвестиционен хоризонт от 12 – 24 месеца, коментира анализатор

19:36 | 24.05.11 г.
Автор - снимка
Създател
Европейските индекси се повишиха, добро представяне на миннодобивния сектор

Европейските индекси се повишиха във вторник, след доброто представяне на компаниите за суровини и позитивните данни за бизнес климата в Германия, пише MarketWatch.

Stoxx Europe 600 се повиши с 0,22% до 275 пункта, след като отбеляза спад от 1,7% в понеделник, поради новите опасения около дълговата криза в еврозоната.

Германският DAX 30 се представи най-силно сред европейските индекси, отбелязвайки ръст от 0,41% до 7151 пункта.

Добро представяне във Франкфурт имаха индустриалните и технологичните компании, след като индексът на мюнхенския институт Ifo, проследяващ бизнес климата в страната, този месец е останал без промяна на ниво 114,2 пункта. Анализаторите очакваха понижение до 113,6 пункта.

С печалби приключиха сесията производителят на микро чипове Infineon Technologies AG,  Volkswagen AG и производителят на торове K+S.

Според Мортън Коншау, главен стратег на  Danske Bank, силата на германската икономика помага за балансирането на слабости в Испания и някои други страни.

„Слабостта на еврото е добра за индустриалния сектор – индустриалните компании ще донесат добри печалби, ако имате инвестиционен хоризонт от 12 – 24 месеца“, казва Коншау.

В краткосрочен план обаче, той очаква допълнителни загуби за сектора и за европейските пазари като цяло, поради привнасянето на икономически грижи от финансовия сектор и опасенията около перспективата за растеж в Китай. Всичко това допринася за песимизма на европейските пазари.

Миннодобивните компании бяха подкрепени от нарастващите цени на суровините. Сред печелившите в сектора се нареждат Rio Tinto PLC и  Fresnillo PLC.

Британският FTSE 100 нарасна с 0,39% до 5858 пункта.

Акциите на компанията за търговия със суровини Glencore International се повишиха с над 2% след първия ден на търговия на Лондонската фондова борса. Glencore събра 10 млрд. долара при първичното си публично предлагане и се очаква да бъде включена в FTSE 100.

В Париж CAC 40 се повиши с 0,25% до 3917 пункта, с печалба за производителя на напитки  Pernod Ricard.

Акциите на банките се търгуваха със смесен успех, като повечето британски банки останаха на червено, след като Moody’s Investors Service постави 14 финансови институции от острова под наблюдение с перспективата за вероятно понижаване на рейтингите им. В Лондон Lloyds Banking Group PLC изгуби над 2%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:49 | 20.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още