IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще сподели ли Италия съдбата на Гърция?

Данните от Италия винаги са били лоши, но въпреки това останаха забележително стабилни по време на кризата, коментират анализатори

21:13 | 23.05.11 г. 5
Автор - снимка
Създател
Ще сподели ли Италия съдбата на Гърция?

В края на миналата седмица S&P понижи перспективата пред кредитния рейтинг на Италия, аргументирайки се с забавянето на икономическия растеж, нерешителните реформи и високите нива на правителствен дълг, пише CNBC.

Като трета по-големина икономика в еврозоната Италия определено има значение. Въпреки това, според някои анализатори все още не е сигурно, че пазарът ще окаже натиск върху италианските облигации.

„Въпреки негативните очаквания, които имаме за рейтингите на страните от периферията на еврозоната, ние не смятаме, че понижаването на рейтинга на Италия от S&P е абсолютно сигурно“, казва Уин Тин, директор на базираната в Ню Йорк Brown Brothers Harman.

„Данните от Италия винаги са били лоши, но въпреки това останаха забележително стабилни по време на кризата. В същото време другите страни от периферията на еврозоната бяха силно засегнати“, допълва той.

Пазарът остава нащрек за загубите от евентуално преструктуриране на гръцкия дълг и потенциалния ефект от подобно развитие върху балансите на европейските банки и Европейската централна банка (ЕЦБ).

Определено ще станем свидетели на още понижения на рейтинги през 2011 г. Други страни, които трябва да наблюдаваме са Белгия и Франция, допълва Тин.

„Докато фалитът на Гърция, Ирландия и Португалия се считат за много вероятни в краткосрочен план, фалитите на Италия и Испания не се разглеждат като непосредствен риск“, казва Клаудия Пансери стратег на Societe Generale.

Все пак, анализаторите на Societe Generale очакват инвеститорите да окажат натиск върху италианските и испанските облигации.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:16 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 0
Иван Митев
преди 13 години
Здравей no-credit,не съм ограничил някой, който желае информация.Представям това, което съм открил, но сам виждаш резултата, че новости трудно се приемат.Много хора са попаднали в "Капана на Джон Лоу" и не могат да видят реалността.Навярно не вярваш, че до 24 часа след прилагане на новите знания за "Ресурс М" ще започне реално излизане от кризата?Днес спорим дали да се премахне "Грешката на Джон Лоу" и само време е необходимо за да се разбере, че тя е особено важната причина за днешната криза.[Държавната финансова Грешка на Джон Лоу е, че при условия с ползване на "Незлатни пари" се управлява по начин от време със "Златни пари".Старият (от минало със "Златни пари") начин на държавно финансово управление, при нови условия с "Незлатни пари" развива икономически, социални и други диспропорции и създава криза.]Бъди уверен, че когато споровете дали да се прилагат новите знания завършат, ще започнат по-интересни спорове - как да се прилагат тези знания?С поздрави,Иван Митев
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
Явор Хофарт
преди 13 години
Въпросът не е дали пазарите ще сдъвчат Италия и Испания, а коя от двете страни ще е първа. На този етап ми се струва, че това ще е Испания. Но ако италианската икономика продължи да буксува, вниманието може и дас е фокусира върху нея. http://wp.me/pH2Zw-pR
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 2
no-credit
преди 13 години
Митев,бъди малко човек - жертвай по едно копие от твоята книга и го изпрати на закъсалите правителства. Явно те не осъзнават какво епохално и фундаментално откритие си направил и затъват все повече и повече. Недей така бе човек - цяла Европа ще погребеш заради едни 30-40 лева. Смили се, моля ти се! :-)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
my-SHOP
преди 13 години
Колко е лесно на думи!!! Ама нали се сещате, че и Гърция, и Италия имат силно обществено мнение и гражданско общество. Там само да се чуе, че ще се намалят държавни заплати и пенсии и всички са на улицата, за разликака от някои други държави.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
Иван Митев
преди 13 години
Италия ще сполети съдбата на Гърция, защото и в тази страна е налична същата особено важна причина за саморазвитие на криза - съществуването на държавната финансова "Грешка на Джон Лоу".За да се спаси Италия от кризата (както и Гърция) е необходимо прекратяване на тази катастрофална държавна управленска слабост.Доказателство: Само до 24 часа след начало на премахване на ненужната държавна финансова Грешка на Джон Лоу ще се получи конкретен полезен обществен ефект, изразяващ се в намаления на ненужни държавни разходи и наличие на допълнителни държавни бюджетни приходи и ще е започнало успешно излизане от криза.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още