IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските индекси на червено, слабо представяне на авиокомпаниите

Понижаването на перспективата по кредитния рейтинг на Италия се отразява негативно на застрахователите и банковия сектор, коментират анализатори

19:16 | 23.05.11 г.
Автор - снимка
Създател
Европейските индекси на червено, слабо представяне на авиокомпаниите

Европейските индекси се понижиха рязко в понеделник, след като нови опасения около дълговата криза в Европа предизвикаха загуби за банките и застрахователите, а авиокомпаниите пострадаха заради изригването на вулкан в Исландия, пише MarketWatch.

Stoxx Europe 600 се понижи с 1,74% до 275 пункта, като най-слабо се представиха банките. На червено обаче, се оказаха на практика всички сектори. Уолстрийт също стартира сесията със загуби, поради опасенията около европейските дългове.

Италианският FTSE MIB се понижи с 3,32% до 20533 пункта, след като в петък Standard & Poor’s понижи перспективата по кредитния рейтинг на Италия до негативна от стабилна, позовавайки се на рискове около плановете на правителството за ограничаване на дълговите нива. Standard & Poor’s оставя кредитния рейтинг на Италия на сегашното ниво - „А+“

Също в петък, Fitch Ratings понижи рейтинга на Гърция. Гръцкият ASE Composite се понижи с 1,88% до 1297 пункта.

На валутните пазари еврото се понижи спрямо долара с 0,68% до 1,403 долара.

„За момента имаме две основни опасения“, казва Кристиан Стокър, стратег на UniCredit Research. „Първото е свързано с Италия и понижаването на перспективата по кредитния рейтинг на страната. Това се отразява негативно на застрахователите и банковия сектор“.

Второто опасение на инвеститорите е свързано с дълговите проблеми на Испания.

Сред губещите в застрахователния сектор се нареждат Old Mutual PLC, Aegon NV и Swiss Life Holding AG. Акциите и на трите компании се понижиха с над 3%.

Стокър посочва, че очакванията на UniCredit са за забавяне на глобалния растеж, което би се отразило негативно на цикличните акции. Според него, пазарът ще следи отблизо данните за бизнес климата в Германия за май, които трябва да бъдат публикувани във вторник.

В Испания, управляващата социалистическа партия понесе тежки загуби на местните избори в неделя. Испанският IBEX 35 се понижи с 1,41% до 10083 пункта, като отново най-слабо се представиха банките. На червено завършиха сесията BBVA SA и Banco Santander SA.

„Всяка правителствена промяна винаги води до волатилност“, казва Дейвид Галтиери, директор на базираната в Мадрид Intermoney Valores SV.

Той посочва, че инвеститорите са изнервени около потенциалното увеличаване на дълга на Испания. „Все пак, по-сериозната ни грижа днес е Италия. Това е първото понижение за страната и то връща цялата история отново на масата“.

Също в финансовия сектор Commerzbank AG изгуби 4,61%.

Германският  DAX 30 изгуби 2% до 7122 пункта, като акциите на Deutsche Lufthansa AG се разделиха с над 3,5% от стойността си.

Авиокомпаниите в Европа бяха засегнати от новината за изригването на вулкан в Исландия. Вулканичният облак се очаква да достигне Великобритания във вторник. Преди година изригване на друг исландски вулкан предизвика всеобщ хаос във въздушния трафик над стария континент.

Акциите на  Air France-KLM, International Consolidated Airlines Group SA и Ryanair Holdings PLC се понижиха с над 4,5%.

Френският  CAC 40 изгуби 2,1% до 3907 пункта. Със загуби приключи сесията и Credit Agricole SA.

Загуби от над 3% понесоха Ericsson AB и Alcatel-Lucent.

В Лондон  FTSE 100 се понижи с 1,89% до 5836 пункта.

Акциите на енергийните компании се понижиха заедно с петрола. Сред губещите се нареждат Royal Dutch Shell PLC, Essar Energy PLC и Tullow Oil PLC.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:08 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още