IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Fitch и Moody's няма да променят перспективите си за дълга на Италия

Фондовата борса в Милано днес цял ден отчита спад заради понижената перспектива на Standard & Poors

16:27 | 23.05.11 г.
Автор - снимка
Създател
Fitch и Moody's няма да променят перспективите си за дълга на Италия

Международните рейтингови агенции Fitch и Moody's заявиха днес, че не виждат причини да променят перспективите си за дълга на Италия, два дни след като колегите им от Standard & Poors обявиха, че понижават оценката си за перспективата на Италия до "отрицателна" заради очертаващия се незадоволителен икономически растеж на страната, предаде Асошиейтед прес.

Фондовата борса в Милано днес цял ден отчита спад заради понижената перспектива на Standard & Poors, която прогнозира, че шансовете са едно към три да понижи рейтинга на Италия А+ през следващите 24 месеца.

Говорители на Fitch и Moody's изтъкнаха, че агенциите не преразглеждат оценките си за страната - съответно АА- на Fitch и Аа2 на Moody's.

Икономическият растеж на Италия е бил най-слабият в Европейския съюз през последното десетилетие, посочва Франс прес.

Средният годишен растеж на страната през периода 2001-2010 г. е бил 0,2% спрямо 1,1% в ЕС.

Темпът на растеж на Италия за тези десет години е бил около два пъти по-слаб в сравнение със средния икономически растеж в ЕС, като разликата се е задълбочила по време на кризата и сегашното възстановяване на икономиката, посочва институтът.

През 2010 г. италианската икономика е нараснала с 1,3% спрямо 1,8% в ЕС. През първото тримесечие на 2011 г. Италия е отчела растеж от 0,1% спрямо предходните три месеца и 1% спрямо същия период на миналата година. За сравнение в ЕС средният растеж е бил съответно 0,8% и 2,5%.

Слабият растеж на италианската икономика през последните десет години е засегнал цялата производствена система. Отражението на кризата е било най-силно в сферата на заетостта. Броят на заетите в Италия е намалял с 532 000 през 2009 и 2010 г, най-вече във възрастовата категория от 15 до 29 години, подчертава статистическият институт.

В събота Standard & Poors обяви, че е понижила перспективата си за Италия до "отрицателна" заради очертаващия се незадоволителен икономически растеж на страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:25 | 02.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още