IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските индекси затвориха на червено

Инвеститорите не смятат, че точно сега трябва да се продават акции, но все пак се притесняват да поемат допълнителни рискове, коментират анализатори

19:15 | 20.05.11 г.
Автор - снимка
Създател
Европейските индекси затвориха на червено

Европейските индекси затвориха на червено в петък, повлияни от слабия старт на борсовата сесия отвъд океана.

Stoxx Europe 600 изгуби 0,13% до 280 пункта в следобедната търговия, след като индексът спечели 0,7% по-рано през сесията. Разпродажбата в Европа беше насърчена от слабия старт на щатските индекси.

Въпреки доброто представяне на BP след постигнатата договореност с един от останалите собственици на претърпялата катастрофа нефтена платформа Deepwater Horizon в Мексиканския залив миналата година, британският FTSE 100 изгуби 0,13% до 5948 пункта.

Акциите на BP в Лондон се повишиха с 2,66%, след като британският нефтен гигант обяви, че е постигнал споразумение с Moex Offshore 2007 LLC, която държеше 10% от нефтеното  находище Macondo, където се случи катастрофата.

BP обяви, че Moex ще плати 1,065 млрд. долара, след като компанията призна, че трагедията с Deepwater Horizon е резултат на грешки допуснати и от двете компании.

Като цяло банките в Европа продължиха да се възстановяват, въпреки че Lloyds Banking Group PLC в Лондон загуби позиции, след като рейтингът на банката беше понижен до неутрален от Goldman Sachs.

Според анализатора на Commerzbank Питър Диксън, през последните 6 седмици пазарите са балансирали между добрите корпоративни резултати и несигурността около дълговата криза в еврозоната.

„Инвеститорите не смятат, че точно сега трябва да се продават акции, но все пак се притесняват да поемат допълнителни рискове точно когато  на световната икономическа сцена има токова много несигурност“, казва Диксън

„Що се отнася до Гърция, от еврозоната продължаваме да получаваме объркващи послания, така че не е изненадващо, че инвеститорите държат барута си сух“, допълва той.

В Гърция Piraeus Bank загуби 2%.

Френският  CAC 40 се понижи с 0,92% до 3991 пункта, докато германският  DAX 30 се се раздели с 1,24% до 7267 пункта. Сред губещите в Париж се нарежда и фармацевтичният гигант Sanofi-Aventis SA.

Siemens AG изгуби над 2%, след оповестяването на съдебно решение, че трябва да плати 648 млн. евро на френската  Areva SA, тъй като не е изпълнил съществуващи между двете компании договорености.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:13 | 18.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още