IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руски милиардер стъпва на британския книжен пазар

Александър Мамут ще придобие веригата книжарници Waterstone's за 53 млн. лири

17:16 | 20.05.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	&nbsp;Книжарниците на Waterstone&#39;s са разположени в големи и масивни сгради. <em>Снимка: Ell Brown via Flickr, <a href="http://creativecommons.org/licenses/by/2.0/" target="_blank"><strong>лиценз:Creative Commons</strong></a></em></p>

 Книжарниците на Waterstone's са разположени в големи и масивни сгради. Снимка: Ell Brown via Flickr, лиценз:Creative Commons

Руският магнат Александър Мамут ще придобие веригата книжарници Waterstone's, най-голямата във Великобритания и Ирландия, в сделка за 53 млн. лири (86 млн. долара), съобщиха ИТАР-ТАСС и AP.

Мамут ще купи веригата от медийната група HMV чрез компанията A&NN Capital Fund Management на два транша от по 40 млн. лири и 13 млн. лири (платими до 31 октомври). Очаква се сделката да бъде завършена до края на юни, след като бъде одобрена и от акционерите.

Веригата е основана през 1982 г. и сега разполага с 296 магазина и 4500 служителя.  Напоследък обаче HMV, в която Мамут има дял от 6,7%, отчита загуби заради спада на продажбите на видео и музикални записи, които са основният й бизнес. 

От началото на 2011 г. до края на април обемът на продажбите на медийната група се е понижил с 15,1 на сто спрямо същия период на миналата година. Продажбите на Waterstone's през последните 17 седмици отчетоха спад от 8%.

Сделката е свързана и с промяна в мениджмънта на компанията. Джеймс Даунт ще наследи досегашния изпълнителен директор Доминик Майер, който ще поеме нова ръководна длъжност в компанията. Според анализатори това означава, че в бъдеще  Waterstone's ще се концентрира повече върху основния си бизнес - търговията с книги.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:08 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още