IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

BP с ново предложение към Роснефт

Провалът на сделката, благословена от руския премиер Владимир Путин, може сериозно да отслаби позициите на BP в Русия

18:00 | 18.05.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	BP е изпратила ново предложение, което &bdquo;надхвърля предишните договорености и не е обвързано с удължаване на крайния срок&ldquo;. <em>Снимка: Ройтерс </em></p>

BP е изпратила ново предложение, което „надхвърля предишните договорености и не е обвързано с удължаване на крайния срок“. Снимка: Ройтерс

"Роснефт" остава открит за нови преговори с BP за партньорство в Арктика. Руският газов гигант обяви, че може да продължи разговорите, въпреки че крайният срок за размяна на акции на стойност 16 млрд. долара между двете компании изтече, пише Financial Times.

Руската страна съобщи в сряда, че е получила нови предложения от BP, които „надхвърлят предишните договорености и не са обвързани с удължаване на крайния срок“ за размяната на акции.

Изявлението беше направено, след като преговорите за изкупуването на акциите на настоящите руски партньори на BP в TNK-BP се провалиха в понеделник. Преговорите имаха за цел да убедят руските инвеститори - олигарси в TNK-BP, да позволят алианс между BP и "Роснефт" - сделка, която по-рано олигарсите блокираха в съда.

"Роснефт" съобщава, че BP „не смята историята за приключена“ и че британската компания е отправила нови предложения.

Руската компания все пак посочва, че „сега, след като първоначалното споразумение с BP за размяна на акции за 16 млрд. долара е изтекло, ръцете на компанията са развързани“. Тя не крие, че разглежда оферти за партньорство в Арктика и от други глобални нефтени компании.

Официален представител на "Роснефт" заяви във вторник, че държавната нефтена компания няма особено желание да води нови преговори за изкупуване на Alfa-Access-Renova (AAR), дъщерното дружество, с което руските олигарси участват в TNK-BP, тъй като „неконструктивната“ позиция на  AAR е „изтощила“ шансовете за постигане на подобна сделка.

Провалът на сделката, благословена от руския премиер Владимир Путин, може сериозно да отслаби позициите на BP в Русия.

Колапсът на сделката между BP и "Роснефт" връща на пазара едни от най-големите неразработени нефтени находища в света.

Сред потенциалните партньори на "Роснефт" са Royal Dutch Shell Plc (RDSA), Exxon Mobil Corp. (XOM) и Chevron Corp., казва близък до руската компания източник, цитиран от Bloomberg.

Нефтените залежи, за които преговаряше BP, вероятно възлизат на 15 млрд. барела – колкото е добивът на нефт в САЩ за 5 години.

"Роснефт" вероятно ще предпочете американска или европейска компания пред азиатските конкуренти поради опита, който западните корпорации имат при добива на нефт от крайбрежния шелф, както и заради технологиите, с които разполагат", казва Брайън Галахар, анализатор на Dolmen Securities Ltd. в Дъблин, цитиран от Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:39 | 13.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

1
rate up comment 32 rate down comment 8
Pyramid
преди 13 години
А ние къде сме в схемата? ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още