IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Арктическата сделка между BP и Роснефт се провали

Роснефт може да избере друг партньор за проучване на Арктика, като Royal Dutch Shell или Chevron, посочват анализатори

12:15 | 17.05.11 г.
Автор - снимка
Създател
Арктическата сделка между BP и Роснефт се провали

Опитите на BP да получи достъп до руските нефтени находища в Арктика чрез сделка с руския държавен нефтен гигант Роснефт окончателно се провалиха във вторник, съобщава Ройтерс.

BP обяви, че не е успяла да разреши спора си с руските си партньори от TNK-BP, които оспориха в съда сделката на британската компания с Роснефт.

Опитите за спасяване на сделката в последните часове включваха оферта от BP и Rosneft за изкупуване Alfa-Access-Renova (AAR) - дъщерната компания, чрез която частните руски инвеститори държат своя дял в TNK-BP - партньорско сдружение на BP и руски олигарси, имащо изключителни права над операциите на британската компания в Русия.

След спада на производството на BP в резултат на нефтения разлив в Мексиканския залив от миналата година сделката с Роснефт имаше за цел да успокои инвеститорите, че британската компания все още може да гарантира растежа си в дългосрочен план.

Провалената сделка включваше размяна на акции за 16 млрд. долара между BP и Роснефт и щеше да осигури достъп до разработването на нефтени находища в Арктика, за които се предполага, че крият над 40 млрд. барела нефт.

Според запознати с преговорите последното предложение на  BP и Роснефт за изкупуване на дела на руските инвеститори в TNK-BP е било за 32 млрд. долара, съобщава Bloomberg.

Миналия месец BP и Роснефт предложиха 27 млрд. долара за акциите на AAR, но предложението беше отхвърлено от руските олигарси, които настояваха за 35 млрд. долара, главно в кеш, но и в акции на BP. Това предложение беше отхвърлено от британската група.

Роснефт има и алтернатива - да изостави BP и да избере друг международен партньор за проучване на арктическите находища, като Royal Dutch Shell Plc. или Chevron Corp., посочват анализатори на Citigroup Inc.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:38 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още