IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финансовите министри от еврозоната подкрепиха Марио Драги за шеф на ЕЦБ

Работата на Драги ще бъде да отмени предприетите по време на кризата от Трише мерки, които сега предизвикват инфлационни страхове

11:04 | 17.05.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Марио Драги. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Марио Драги. Снимка: Ройтерс

Финансовите министри от еврозоната подкрепиха кандидатурата на Марио Драги за поста на президент на Европейската централна банка (ЕЦБ) в момент, в който районът се опитва да се справи с дълговата криза, предизвикана от разрастващите се дефицити в Южна Европа, пише Bloomberg.

Министрите от 17-те страни, използващи еврото, одобриха кандидатурата на 63-годишния Драги да поеме ръководството на ЕЦБ през ноември от Жан-Клод Трише, който управлява банката през последните 8 години. За момента Драги ръководи италианската централна банка.

Драги „е централен банкер, който е доказал през своята кариера, че държи на принципите на еврото“, казва премиерът на Люксембург Жан-Клод Юнкер. Директорът на италианската централна банка „е човек, който въплъщава всички необходими качества, за да бъде достоен заместник на Жан-Клод Трише“, допълва Юнкер.

Миналата седмица германският канцлер Ангела Меркел посочи Драги като точният приемник на Трише, тъй като той „е много близо до нашите идеи за култура на стабилността“. Драги стана основен претендент за президентското място на ЕЦБ през февруари, когато кандидатът на Меркел - тогавашният президент на Bundesbank Аксел Вебер, се оттегли от надпреварата.

Работата на Драги ще бъде да отмени мерките за справяне с дълговата криза, предприети от Трише, които сега предизвикват инфлационни страхове. ЕЦБ, втората най-влиятелна централна банка в света след Федералния резерв (Фед ) в САЩ, наводни пазарите с евтин капитал и изкупи правителствени облигации, за да подкрепи банките и да предотврати държавен фалит в еврозоната.

Финансовите министри от еврозоната се очаква официално да номинират Драги по-късно днес в Брюксел, след което предложението ще бъде внесено в Европейския парламент, така че лидерите на ЕС да могат да вземат „окончателно решение“ през юни, казва Юнкер. 

Драги е завършил икономика в Масачузетския технологичен институт, след което е работил в Световната банка и Goldman Sachs Group Inc. Той заема и председателското място на Борда за финансова стабилност, който беше създаден от страните от Г-20 през 2009 г., за да подкрепи глобалните финансови регулации.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:55 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още