IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Понижения за европейските акции

През деня бяха изнесени позитивни макроикономически и корпоративни новини, но изявление на Трише повлия негативно на пазара

19:57 | 13.05.11 г.
Автор - снимка
Създател
Понижения за европейските акции

Акциите на Стария континент се понижиха в петъчната сесия, повлияни от коментарите на президента на ЕЦБ Жан-Клод Трише по отношение на дълговата криза в периферните страни от еврозоната, предава Ройтерс.

Трише подтикна Гърция да се придържа към плана си за реформи и повтори, че страната не трябва да преструктурира дълга си.

Индексът на водещите компании на Стария континент - FTSEurofirst 300, загуби 0,4% до ниво от 1141 пункта.

Британският FTSE 100 се понижи с 0,3% до 5926 пункта, германският DAX спадна с 0,6% до 7403 пункта, а френският CAC 40 отстъпи с 0,1% до 4019 пункта.

Данните от днес показаха, че икономиката на еврозоната е нараснала с 0,8% през първото тримесечие, надвишавайки прогнозите, като Германия и Франция отчетоха стабилен ръст на БВП.

”Инерцията може да се забави през следващите няколко месеца, но растежът се очаква да остане силен”, коментира Анита Палух, трейдър в ETX Capital.

Растежът разочарова в Португалия и Италия, докато Испания отчете повишение, но слабото вътрешно търсене повдигна съмнения дали страната ще може да осъществи устойчиво възстановяване.

„Днешните данни са още едно доказателство за големите проблеми в ЕС, като ЕЦБ ще има трудната задача да избере подходящата политика”, обаче смята Даниел Пингарон, пазарен анализатор в IG Markets.

Силните короративни отечти помогнаха на някои компании да поскъпнат.

Акциите на френския производител на стоманени туби Vallourec се повишиха с 5% до 2,5-годишен връх, след като фирмата прогнозира по-висока печалба за второто тримесечие.

Компанията майка на Airbus – EADS, също поскъпна с 5%, след като обяви по-голяма от очакваната печалба за първото тримесечие и регистрира рекордни парични наличности от 12,2 млрд. евро.

Германският производител на стомана ThyssenKrupp се покачи с 3,5%, след като печалбата му за тримесечието също надхвърли прогнозите.

„Оптимист съм за пазара, понеже доста компании оповестиха добри резултати. Автомобилният сектор може отново да се представи добре заради повишеното търсене на коли”, посочва фонд мениджърът Бен Хауценбергер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:00 | 18.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още