IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германският финансов министър търси „къртицата“ в своето министерство

Волфганг Шойбле е ядосан от изтичането на секретна информация за срещата на финансовите министри по темата „Гърция“

09:39 | 12.05.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Волфганг Шойбле е назначил специална проверка в министерството си, за да хване &quot;къртицата&quot;. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Волфганг Шойбле е назначил специална проверка в министерството си, за да хване "къртицата". Снимка: Ройтерс

Германският министър на финансите Волфганг Шойбле е разпоредил вътрешно разследване в министерството си заради изтичането на информация за тайната среща на някои финансови министри от ЕС в края на миналата седмица в Люксембург. Целта е разкриването на „къртицата“, която е предоставила информацията на някои медии.

Шойбле е нервиран от факта, че от неговото ведомство е изчезнал проектодокумент, в който са били описани последиците от възможното излизане на Гърция от еврозоната, пише Handelsblatt, цитирайки източници от министерството. Публикуването на информацията в германското издание Spiegel, че Гърция обмисля излизане от еврозоната, предизвика спекулации на финансовите пазари, а курсът на еврото спадна с три цента.

Информацията беше отречена от правителството в Гърция, но назначената в момента проверка, за която пише Handelsblatt, потвърждава индиректно подобно обсъждане.

След първите анализи кръгът на служителите, които са имали директен достъп до документа, е бил свит на до 20. По настояване на министъра всички те са били накарани да подпишат нарочни декларации, че са спазили професионалното си задължение да не споделят вътрешна информация. Освен това компютрите на заподозрените ще бъдат проверени за това, дали не са изпращали информация по тази тема по електронната поща, или дали такава не е била разпечатвана.

Специалната разследваща комисия се ръководи от държавния секретар Ханс Бернхард Бойс, който не е знаел за документа, пише още Handelsblatt. Все още не е ясно кога може да се очакват първите резултати от проверката.

Появата на информация за тайната среща на министрите беше подложена на мощна критика в Германия. Членът на Надзорния съвет на Свободната демократична партия (FDP), част от управляващата коалиция, Йорго Хацимаркакис, призова канцлера Ангела Меркел да обясни „кой от министрите или от службата на кабинета каква информация е подал на обществото и да извлече нужните поуки“. 

Именно Хацимаркакис разкри най-скандалните злоупотреби с европейски средства през последните години, като организирането на концерт на Елтън Джон в Неапол през 2009 г. Италия взела 720 000 евро субсидии от ЕС за това. Сега Европейската комисия (ЕК) иска тези средства да бъдат възстановени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:01 | 25.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още