IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Европейските индекси се повишиха след новините около Гърция

Надеждите за ново споразумение за гръцкия дълг подкрепиха акциите на компаниите във финансовия сектор

19:40 | 10.05.11 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Европейските индекси приключиха сесията във вторник с повишения, след като надеждите за нова споразумение за гръцкия дълг подкрепиха финансовите акции, а Deutsche Post AG и InterContinental Hotels Group PLC отчетоха силни резултати, съобщи MarketWatch.

Индексът Stoxx Europe 600 нарасна с 0,9% до 282,92 пункта, при което се възстанови повече от успешно от загубите от предишната сесия. Като цяло европейските борси затвориха с повишения след умерено силен старт на Уол Стрийт.

Гръцкият индекс ASE Composite се повиши с 1,4% до 1 369,30 пункта, като книжата на Alpha Bank и National Bank of Greece поскъпнаха с 9,3% и 7% съответно.

Това се случи, след като Wall Street Journal съобщи, че Гърция очаква нов спасителен пакет на стойност 60 млрд. евро, споразумение за който предстои да бъде постигнато още следващия месец. Изданението се позовава на информация от висш държавен служител в Гърция.

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че ще изчака резултатите от анализите на Европейската централна банка и Международния валутен фонд, преди да реши какъв курс на поведение да поеме.

Финансовите акции поскъпнаха в Европа, като най-големи ръстове постигнаха кредиторите, за които се счита, че имат най-голяма експозиция към Гърция. Акциите на Credit Agricole SA поскъпнаха с 3%, а с на Societe Generale – с 2,1%, извеждайки френския индекс CAC 40 с 1,1% нагоре до ниво от 4 052,51 пункта.

Сред другите периферни пазари испанският индекс IBEX 35 се повиши с 0,8% до 10 474,4 пункта, след като акциите на банките обърнаха по-ранните загуби на повишения. Цената на книжата на Banco Santander нарасна с 1,6%. Португалският индекс PSI 20 пък загуби 0,6% и затвори на ниво от 7 723,11 пункта.

Единственият друг основен индекс, който отбеляза спад, беше датският OMX Copenhagen 20, който загуби 0,6% след поевтиняването на акциите на Danske Bank с 4,5% заради по-слаби от очакванията резултати.

Британският индекс FTSE 100 се повиши с 1,3% до 6 018,89 пункта.

Intercontinental Hotels Group PLC беше сред компаниите с най-силни повишения в Лондон, като акциите й поскъпнаха с 3,9% след съобщението за силен ръст на приходите от налична стая в САЩ. Цената на книжата на нискотарифната авиокомпания easyJet PLC се увеличи с 2,9% след отчетените растящи приходи, но нарастване на нетната загуба.

Германският DAX 30 се покачи с 1,2% до 7 501,52 пункта. Акциите на Deutsche Post AG поскъпнаха с 1,3%, след като компанията отчете малко по-добри от очакванията продажби и печалба.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:54 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още