IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банковият сектор и щатските данни вдигнаха европейските индекси

Ръстът сложи край на серията от понижения, продължила три сесии

19:58 | 06.05.11 г.
Банковият сектор и щатските данни вдигнаха европейските индекси

Европейските индекси приключиха серията от понижения, продължила три сесии, и завършиха търговията в петък с повишения, подкрепени от ръстове в банковия сектор и и по-добрите от очакванията данни за трудовия пазар в САЩ през април.

Индексът Stoxx Europe 600 приключи сесията с повишение от 1,3% до 281,33 пункта, намалявайки загубите за седмицата до 0,9%.

Първоначално търговията на европейските борси беше мудна, като натежаха загубите на акции, свързани със сектора на суровините, след като фючърсите на петрола реализираха най-големия си еднодневен спад от две години в четвъртък.

„Когато отворихме, спадът при суровините продължаваше. После европейските пазари частично се обърнаха заради банките, но и защото продавачите се оттеглиха”, коментира пред MarketWatch Саймън Браун, главен изпълнителен директор на ProSpreads.

Допълнителна подкрепа дойде от САЩ, където данните разкриха, че са били създадени 244 хил. работни места през април, което е най-голямото увеличение от близо година. По-рано през деня имаше положителни икономически новини и от Европа, като данни за Германия показаха, че индустриалното производство през март е нараснало повече от очакванията с 0,7%.

Банковият сектор беше основен фактор за ръста в Европа, воден от Royal Bank of Scotland Group PLC, чиито акции поскъпнаха с 5,6%. В Германия цената на книжата на Commerzbank AG нарасна с 1,7%.

Акциите на UBS AG поскъпнаха с 1,6% в Цюрих, а тези на UniCredit SpA напреднаха с 1,9% в Милано. Френските банки също постигнаха ръст, като Credit Agricole SA поскъпна с 2,2%, а BNP Paribas SA – с 0,8%.

В Лондон индексът FTSE 100 затвори с ръст от 1% до 5976,77 пункта. Германският German DAX 30 се повиши с 1,6% до 7492,25 пункта, а френският CAC 40 нарасна с 1,3% до 4058,01 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:50 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още