IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джим Роджърс: Съвсем скоро на дневен ред ще е спасяването на Великобритания

Инвеститорът смята, че не се взимат достатъчно мерки за отстраняване на структурните дисбаланси на икономиката

13:46 | 06.05.11 г. 3
Автор - снимка
Създател
Джим Роджърс: Съвсем скоро на дневен ред ще е спасяването на Великобритания

Великобритания не предприема достатъчно мерки за ограничаване на структурния си дефицит, или просто не го прави достатъчно бързо. Поради тази причина страната може съвсем скоро да се нуждае от спасителна помощ от европейските си партньори.

Такова е мнението на инвеститора Джим Роджърс, съобщава CNBC.

Според Роджърс управляващата коалиция на Острова трябва да бъде по-решителна с оглед предотвратяването на финансова катастрофа.

„Те не правят това. Казват, че го правят, но всъщност не е така. Орязват 1 млрд. лири от едно или друго място, но не правят това, от което всъщност има нужда. Не съм сигурен, че правителството би преживяло такава болка, каквато ситуацията изисква”, коментира Роджърс.

„Как би могла Великобритания да изплати дълговете и при положение, че те продължават да растат? Скоро може да се наложи страната да бъде спасявана. Това, че дълговете са по-дългосрочни е предимство, но нека си представим, че правителството наистина въведе необходимите мерки за орязване на разходите – хората ще започнат да се оплакват”, обяснява специалистът.

Според британски икономисти обаче Роджърс не е прав. Те посочват, че той не разбира проблемите на Великобритания и икономиката на страната.

„Не бих се съгласил, че мерките за орязване на разходите не са достатъчно сериозни”, коментира икономистът на Commerzbank Питър Диксън. „Ние на практика имаме затягане на разходите, еквивалентно на 5% от брутния вътрешен продукт, при това в момент на много слабо възстановяване на икономиката”, допълва той.

„По отношение на твърденията за нужда от спасяване на британската икономимка мога да кажа, че има тотално неразбиране на ситуацията. Великобритания има собствена валута, не е част от еврозоната и не може да се говори за преструктуриране на дълговете”, обяснява той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
all_trader2
преди 13 години
чичо Джим отново е прав . какво като имат собствена валута ? ще девалвират ли какво ? те британските икономисти понеже много разбират за тва се докараха до тук .... а орязването на разходите само ще влоши положението ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
all_trader2
преди 13 години
30 години неолиберализъм и финансов капитализъм успяха да съсипат и някогашната силна британска икономика . Представете си на нашата какво й се случва в момента.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
marketleverage
преди 13 години
като видях че стария Джими Роджърс се изказал реших че статията ще е за сурвините а тои за Великобритания... :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още