IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Осми пореден ръст за европейските акции

Германският DAX отбеляза тригодишен връх, подкрепен от оптимизъм за корпоративните печалби

19:49 | 02.05.11 г.
Автор - снимка
Създател
Осми пореден ръст за европейските акции

Акциите на Стария континент се повишиха в осма поредна сесия, като германският водещ индекс отбеляза тригодишен връх, подкрепен от оптимизъм за корпоративните печалби и убийството на Осама бин Ладен, предава Ройтерс.

Индексът на водещите компании на Стария континент - FTSEurofirst 300, прибави 0,1% до ниво от 1157 пункта.

Германският DAX се повиши с 0,2% до 7528 пункта, френският CAC 40 се покачи с 0,1% до 4109 пункта, а британският пазар днес почиваше.

DAX достигна тригодишен връх по време на сесията, като с най-голям ръст сред компонентите му бе Commerzbank (+3,2%), след като резултатите на банката за първото тримесечие се оказаха над прогнозните.

Макар че смъртта на бин Ладен повиши настроението на пазара, анализатори споделиха, че импулсът може да е краткотраен, като фокусът скоро ще се върне отново към икономическия фундамент и корпоративните печалби.

„Ще бъде наивно да очакваме приближаващ край на заплахата Ал Кайда”, казва Роджър Питърс, стратег в Close Brothers Seydler. „Имайки предвид обаче „бичите” настроения на пазарите, новината може да предизвика известно облекчение в Западния свят и да повлияе положително на капиталовите пазари, особено в САЩ”, добавя той.

"След ниските обеми през миналата седмица, отчасти заради празниците в Европа, търговията би трябвало да се оживи по-късно през тази с излизането на данните от САЩ за молбите за помощи при безработица (в четвъртък) и заетостта в неселскостопанския сектор (в петък)", коментира Маркус Хубер, старши трейдър в ETX Capital.

“Традиционно май не е добър месец за акциите, но с повишената ликвидност на пазарите в момента тази тенденция още не би трябвало да се проявява”, казва Хубер и добавя, че внимание заслужават и местните избори в Испания по-късно през месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:20 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още