IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

От ноември пушачите в ЕС ще купуват само бързо гаснещи цигари

Разликата ще е само в хартията, промяната има за цел да се намалят пожарите

17:03 | 28.04.11 г.
Автор - снимка
Създател
От ноември пушачите в ЕС ще купуват само бързо гаснещи цигари

От 17 ноември 2011 г. на територията на ЕС ще могат да се предлагат само „цигари с намалена способност за горене”, или така наречените „RIP цигари” (Reduced Ignition Propensity). Всички пуснати на пазара цигари ще трябва да отговарят на евростандарт за пожаробезопасност, съобщава Комисията за защита на потребителите (КЗП).

Спазването на изискванията на стандарта е задължително, както за производители, така и за търговци на тютюневи изделия - цигари и консумативи за ръчно свиване на цигари.

Новите цигари на външен вид по нищо няма да се различават от предлаганите досега на пазара. Промяна няма да има и във вкуса им. Разликата ще е само в хартията, по която ще има обработени зони, които ще се активират само при всмукване. Ако цигарата се остави сама да гори, стигайки до такава зона, достъпът на кислород се намалява и тя се самозагасява, преди да е изгоряла докрай. Целта е да се намалят пожарите, предизвикани от забравени димящи цигари.

След 17 ноември 2011 г. в България контролът върху изпълнението на стандарта ще упражнява Комисията за защита на потребителите. Ако се установи, че стоката е опасна за потребителите, КЗП ще забранява пускането й на пазара или ще организира изтеглянето й. Може да се стигне дори до изземване на стоката и до нейното унищожаване. На виновните лица Комисия за защита на потребителите ще налага санкция от 5 000 до 10 000 лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:08 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още