IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Ericsson и Nokia подкрепиха ръста на европейските индекси

Поскъпването на книжата на автомобилните компании също допринесе за повишенията на германския DAX 30 и френския CAC 40

19:38 | 27.04.11 г.
<p>Фондовата борса в Лондон. <i>Снимка: Ройтерс</i></p>

Фондовата борса в Лондон. Снимка: Ройтерс

Европейските индекси приключиха търговията в сряда предимно с повишения. Денят беше изпълнен с новини за инвеститорите, като корпоративните резултати движиха акциите на Ericsson AB, Volkswagen AG и Renault SA, а книжата на Nokia Corp. поскъпнаха след новини за съкращения на работни места.

Индексът Stoxx Europe 600 се повиши с 0,3% до 282,12 пункта.

Според Джон Вентре, портфолио мениджър в Skandia Investment Group, Европа печели от положителния засега корпоративен сезон в САЩ.

По думите на Вентре, цитиран от MarketWatch, някои европейски индекси се приближават към критични върхове, като германският German DAX 30 върви към най-високата си стойност засега тази година от 7440 пункта. Той обаче допълва, че инвеститорите са предпазливи преди ключовите събития в Щатите по-късно днес. Пазарите очакват решение на Фед относно паричната политика и пресконференция на председателя на Фед Бен Бернанке.

Вентре допълва, че европейският корпоративен сезон също изглежда силен. Някои добре приети резултати допринесоха за ръста на европейския пазар.

Акциите на Ericsson скочиха с близо 11%, след като производителят на мрежово оборудване отчете нетна печалба в размер на 4,1 млрд. шведски крони (675 млн. долара), над три пъти повече в сравнение с година по-рано, и ръст на продажбите от 17%. И двата резултата надхвърлиха прогнозите на анализаторите.

Книжата на финландския производител на мобилни телефони Nokia Corp. пък поскъпнаха с 3,3%, след като компанията обяви, че ще съкрати 4000 работни места. Миналата седмица Nokia разкри планове да свие оперативните разходи в подразделението си за устройства и услуги с 1 млрд. евро през 2013 г.

Автомобилните компании също бяха на фокус в Европа, като допринесоха за ръстовете на германския индекс DAX 30, който се повиши с 0,7% до 7404,95 пункта, и френския CAC 40, който добави 0,6% и приключи сесията на ниво от 4067,72 пункта.

Във Франкфурт акциите на Volkswagen поскъпнаха с близо 4,8%, след като компанията отчете 30% ръст на приходите от продажби през първото тримесечие и 2 млн. продадени превозни средства в рамките на едно тримесечие за първи път.

Книжата на Daimler AG нараснаха с 1,6%, на BMW AG – с 0,4%, а на производителят на камиони MAN SE – с 0,6%.

В Париж акциите на Renault SA поскъпнаха с 3,8% след отчетения 15% ръст на приходите за първото тримесечие.

Британският индекс FTSE 100 приключи сесията на практика без изменение на ниво от 6 068,16 пункта след понижение с 1,2 пункта.

Сред поскъпващите книжа се наредиха акциите на BP PLC, чиято цена нарасна с 0,4%. Петролната компания отчете 17% ръст на нетната печалба за първото тримесечие въпреки спад на добива с 11%, след като BP продаде активи, за да покрие щетите от петролния разлив в Мексиканския залив миналата година.

Акциите на GlaxoSmithKline PLC поскъпнаха с 2,1%, след като производителят на лекарства обяви нетна печалба за първото тримесечие в размер на 1,64 млрд. паунда, надхвърляйки пазарните очаквания. Продажбите бележат спад от 10% до 6,59 млрд. паунда.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:26 | 20.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още