IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС и САЩ спорят за регулациите на рейтинговите агенции

Банките предупреждават за реална опасност от увеличаване на изискванията за регулаторния капитал и сериозни пазарни сътресения, ако Брюксел приложи плана си за надзор

11:21 | 26.04.11 г.
Автор - снимка
Създател
ЕС и САЩ спорят за регулациите на рейтинговите агенции

Европейските и щатските органи за надзор на търговията с ценни книжа преговарят в опит да разрешат проблем, който би могъл да принуди банките да потърсят милиарди евро допълнителен капитал, пише Financial Times.

Новите европейски правила за контрол на рейтинговите агенции поставят под съмнение степента, до която рейтингите от „трети страни“ - присъдени извън Европейския съюз (ЕС) - могат да бъдат използвани при определянето на регулаторния капитал в 27-те страни членки на съюза.

Банките и рейтинговите агенции предупреждават, че регулаторните промени могат да доведат до пазарни сътресения.

Документи, публикувани от Европейската администрация за надзор на търговията с ценни книжа (European Securities and Markets Authority), една от новите пан-европейски агенции, разкриват, че две неназовани банки са представили данни, че ще трябва да наберат допълнително съответно 10 и 8 млрд. евро, в случай че не бъде постигнато решение на проблема.

Европейското законодателство, прието след финансовата криза от 2008 г., за първи път поставя под контрол действията на рейтинговите агенции в ЕС. Колкото до рейтинговите агенции от „трети страни“, Брюксел разглежда два варианта.

ЕС може да реши, че надзорът над рейтинговите агенции в „трети страни“ трябва да отговаря на същите стандарти, както този в Съюза. Алтернативно, одобрена от ЕС рейтингова агенция може да поеме цялата отговорност за рейтингите на организация извън рамките на съюза, при условие че тези рейтинги са присъдени след процес „толкова строг, колкото и този в Съюза“.

Няколко страни извън ЕС, включително САЩ, все още са в процес на обновяване на регулациите за контрол над рейтинговите агенции. Единственото изключение сред развитите страни извън ЕС е Япония.

В понеделник Европейската комисия (ЕК) омаловажи сериозността на разногласията, посочвайки, че САЩ ще изпълнят европейските критерии в момента, в който приложат финансовите реформи, приети с закона Дод-Франк. Възможно е въвеждането на практически временни мерки, които междувременно банките могат да прилагат, допълват представители на Комисията.

Банките и пазарните участници все още са „изключително обезпокоени“. Асоциацията на финансовите пазари в Европа например предупреди за реалната опасност от „увеличаване на изискванията за регулаторния капитал и сериозни пазарни сътресения“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още