IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италия замразява плановете си за възраждане на ядрената енергия

Според експерти законодателството, внесено в парламента, вероятно ще сложи край на италианската ядрена програма

18:24 | 20.04.11 г.
Автор - снимка
Създател
Италия замразява плановете си за възраждане на ядрената енергия

Дясно-центристкото правителство на италианския премиер Силвио Берлускони замрази плановете си за възраждане на ядрената енергетика поради все по-силната обществена опозиция в светлината на ядрената катастрофа в Япония, пише Financial Times.

Закон, внесен в италианския парламент във вторник, прекратява процедурата за избиране на локации за изграждането на нови ядрени мощности за първи път от 1987 г., когато на референдум италианците гласуваха за спирането на четирите италиански ядрени централи.

На парламентарните избори през 2008 Берлускони обяви възраждането ядрената енергетика за един от основните си приоритети, след което подкрепи сделка между италианския енергиен гигант Enel и френската EDF за изграждането на четири нови ядрени централи.
Въпреки катастрофата в АЕЦ Фукушима-1 италианското правителство настоя за продължаване на проекта.

Общественото недоволство обаче принуди правителството да обяви едногодишен мораториум върху строителството на ядрени мощности. С този ход Берлускони се надява да отложи референдума, насрочен за средата на юни, на който италианците могат окончателно да погребат ядрената му програма.

Според експерти новото законодателство вероятно ще сложи край за италианската ядрена програма, най-малкото за мандата на сегашното правителство.

Някои противници на проекта обаче виждат в маневрата на Берлускони „трик“, с който той иска да осуети провеждането на референдума, като в същото време си остави опцията за връщане към ядрената програма на по-късен етап.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още