IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Allianz: ЕС се нуждае от гарант на държавния дълг

Според най-голямата застрахователна компания в Европа така ще се намалят разходите за финансиране на европейските страни

08:07 | 14.04.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p><i>Снимка: sxc.hu</i></p>

Снимка: sxc.hu

Немският застрахователен гигант Allianz призова европейските политически лидери да създадат специализирана застрахователна компания, спонсорирана от Европейския съюз (ЕС), която да стане гарант на държавните ценни книжа (ДЦК) на страните с фискални проблеми.

По този начин ще се подпомогнат финансово затруднените страни, които са загубили достъп до капиталовите пазари, пише Wall Street Journal.

Allianz е сред най-големите участници на пазарите на акции и облигации в Европа.

Наличието на застрахователно дружество, което гарантира държавния дълг на страните от ЕС, ще намали лихвените проценти, при които страните се финансират, и ще направи по-лесно за инвеститорите да изчисляват риска, който поемат от вложенията си в държавни облигации от региона.

Това коментира в интервю главният финансов директор на Allianz Пол Ахлайтнър.

Подсигуряването на достъпа на европейските страни до капиталовите пазари ще намали риска им от фалит. Това от своя страна ще помогне за избягването на бъдещи банкови кризи чрез намаляване на натиска върху компаниите, които са кредитори на европейските страни.

Според Ахлайтнър създаването на застрахователно дружество, което гарантира европейския държавен дълг, би ограничило евентуалните загуби за инвеститорите при фалит до 10% от вложените от тях средства в ДЦК.

„Това е нещо, което аз, като инвеститор, мога да подкрепя, защото ще знам, че максималната загуба ще е 10% от общата сума”, коментира Ахлайтнър, който наскоро е представил идеята си пред политически лидери в Брюксел и Берлин.

Предложението за дружество, застраховащо европейски ДЦК, не е ново, но застъпничеството на Allianz може да засили популярността му сред политическите кръгове. Високопоставените европейски служители, с които Ахлайтнър е обсъдил идеята, включително от Германия, са я приели уклончиво, казва той.

Едно от препятствията, които ще трябва да се преодолеят, са ограниченията в законите на ЕС, които пречат на страните да гарантират държавния дълг една на друга.

Ахлайтнър твърди, че Allianz, която притежава най-големия фонд за инвестиции в държавни облигации в света Pimco и държи 1,5 трлн. евро активи под управление, няма да спечели пряко от създаването на гарант на европейските ДЦК.

Той казва, че прокарва идеята само защото смята, че това ще помогне за разрешаването на настоящата криза и ще намали риска от подобни кризи в бъдеще.

Той посочва, че частните застрахователни компании в Европа не могат да поемат рисковете, като се имат предвид огромните суми, вложени в ДЦК.

Това прави финансираното от ЕС дружество за гарантиране на дълга единственият вариант, казва той.

Предложението му предвижда европейските правителства да използват част от планираните в Европейския механизъм за стабилност средства от 500 млрд. евро, за да се финансира новия застраховател.

Страните биха могли след това да издават облигации, обезпечени от застрахователя, който, подобно на Европейския механизъм за стабилност ще има инвестиционен кредитен рейтинг.

Предложението се базира до известна степен на застрахователната система в САЩ, където специализирани застрахователни компании като MBIA и Ambac Financial Group гарантират общински дългови книжа.

Такива компании процъфтяват в продължение на десетилетия, но се сблъскаха със сериозни трудности по време на финансовата криза, защото се отдалечават от основния си бизнес за гарантиране на общински ценни книжа и се насочват към застраховане на сложните финансови деривати.

Инвеститорите в европейски ДЦК в момента разчитат на подобни на застрахователни полици договори, известни като суапове за защита от фалит, или CDS, за хеджиране срещу риска от фалит. Пазарите на суапове за защита от фалит на държави в Европа обаче не са много ликвидни и се считат за лош показател за платежоспособността на страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:22 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още