IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Автомобилните книжа натежаха на европейските индекси

На тенденцията към спад се противопоставиха банковите акции в Лондон, които поскъпнаха

19:39 | 11.04.11 г.
Автомобилните книжа натежаха на европейските индекси

Европейските пазари приключиха търговията на негативна територия в понеделник, след като акциите на автомобилните производители оказаха низходящ натиск върху индексите.

На тенденцията се противопоставиха банковите книжа в Лондон, които поскъпнаха и оказаха подкрепа на британския индекс FTSE 100. Той регистрира спад от 0,04% до 6 053,44 пункта, след като правителствена комисия обяви дългоочакваните предложения за реформи в сектора.

Индексът Stoxx Europe 600 се понижи с 0,2% и приключи сесията на ниво от 280,99 пункта, след като нарасна с 0,6% миналата седмица.

По-рано през сесията пазарите бяха повлияни от новината за поредния силен трус в североизточната част на Япония.

В САЩ индексите отвориха с повишения, като пазарът очаква резултатите на Alcoa Inc., които ще бъдат оповестени след края на сесията и ще дадат начало на корпоративния сезон в САЩ.

Коен де Люс, стратег в KBC Securities Bolero в Брюксел, коментира пред MarketWatch, че пазарите ще следят внимателно данните за инфлацията тази седмица. Великобритания ще публикува данни за потребителските цени във вторник, а еврозоната и САЩ – в петък. Всички данни са за март.

Акциите на европейските автомобилни производители поевтиняха, след като Credit Suisse понижи рейтинга на сектора, като заяви, че заема все по-предпазливо отношение към цикличните акции.

Компанията понижи рейтинга на Daimler AG на неутрален, като посочи, че дружеството се нуждае от структурни реформи. Акциите на Daimler поевтиняха с 2,7%, тези на BMW AG – с 2,5%, а на Volkswagen AG – с 1,4%. Това свали германския индекс DAX 30 с 0,2% до 7 204,86 пункта.

Акциите на Deutsche Boerse AG поскъпнаха с 0,9% във Франкфурт, след като в неделя бордът на директорите на NYSE Euronext Inc. потвърди ангажимента си към планирано сливане с германската борса, отхвърляйки конкурентната оферта за 11,3 млрд. долара от Nasdaq OMX Group Inc. и IntercontinentalExchange Inc.

Автомобилните книжа натежаха също и на френския индекс CAC 40, който загуби 0,6% и приключи сесията на ниво от 4 038,70 пункта. Цената на акциите на Renault SA падна с 2,2%, а на Peugeot SA – с 2%.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:54 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още