IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските индекси с умерено повишение

Повишението на лихвените проценти от ЕЦБ и новините от Португалия бяха очаквани, така че няма нищо което да влияе негативно, коментират анализатори

19:02 | 08.04.11 г.
Автор - снимка
Създател
Европейските индекси с умерено повишение

Европейските индекси затвориха на зелено в петък, на фона на доброто представяне на пазарите в Япония и повишаването на цените на благородните метали, пише MarketWatch.

Stoxx Europe 600 се повиши с 0,32% до 282 пункта, подкрепен от представянето на миннодобивните и застрахователните компании.

Индексът се понижи с 0,3% в четвъртък, след като Япония беше разтресена от още едно земетресение, а Европейската Централна Банка (ЕЦБ) повиши лихвените проценти за първи път от 3 години.

Днес акциите в Япония се повишиха, след като се оказа, че вторичните трусове от четвъртък не са причинили щети, а японски компании обявиха положителни резултати.

„Азия прие с облекчение отмяната на предупреждението за цунами и това се отрази положително на европейските пазари“, казва Оливър Гилари, директор на Dolmen Stockbrokers.

„Повишението на лихвените проценти от ЕЦБ и новините от Португалия бяха очаквани, така че няма нищо което да влияе негативно на настроението на инвеститорите“, добавя той.

Миннодобивния сектор беше подкрепен от доброто представяне на Rio Tinto PLC.

Цената на златото се повиши отново, след като по-слабият долар и опасенията за инфлация накараха инвеститорите да потърсят убежище в благородните метали. Цената на среброто и медта също се повишиха.

Португалският индекс PSI 20 се повиши преди срещата не европейските финансови министри в Унгария, в края на седмицата, на която се очаква да постигнат споразумение за условията за спасителния пакет за Лисабон.

Френският CAC 40 се повиши с 0,83% до 4062 пункта. Германският DAX 30 се повиши с 0,53% до 7217 пункта, воден от Deutsche Boerse AG с ръст от над 2,6%, докато британският FTSE 100 спечели 0,81% до 6056 пункт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:41 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още