IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оптимизмът взе лек превес на европейските борси

Акциите на производителите на чипове се повишиха след новината за поредното голямо придобиване в сектора

20:06 | 05.04.11 г.
Автор - снимка
Създател
Оптимизмът взе лек превес на европейските борси

Оптимизмът успя да вземе лек превес на европейските борси въпреки поредното понижение на кредитния рейтинг на Португалия днес и разочароващите данни за продажбите на дребно в еврозоната. 

Добре се представиха акциите от технологичния сектор, и най-вече тези на производителите на компютърни чипове, след новините за поредното голямо придобиване в сектора.

Вторият по големина производител на чипове в САЩ - Texas Instruments, съобщи днес, че ще придобие своя конкурент National Semiconductor срещу сумата от 6,5 млрд. долара в брой.

След новината акциите на базирания в Швейцария производител на чипове STMicroelectronics скочиха с 2,9%, а тези на немската Infineon Technologies се повишиха с 1,8%.

Общоевропейският индекс Stoxx Europe 600 завърши на положителна територия трета поред сесия, като добави 0,2% до 280,8 пункта. Индексът, който обединява компании от 18 фондови борси в Европа, се намира със 7,1% над най-ниската си точка за тази година, отбелязана на 16 март, по данни на Bloomberg.

Националните индекси се понижиха в 11 от 18-те западноевропейски борси, представени в Stoxx Europe 600. Във Великобритания FTSE 100 загуби 0,2% до 6 007,06 пункта, въпреки че икономическите данни от страната показаха, че секторът на услугите е засилил темповете си на ръст неочаквано през март.

Френският CAC 40 и немският DAX приключиха сесията почти без изменение, докато в Италия и Швейцария индексите се повишиха. Икономическите данни за еврозоната от днес показаха, че търговията на дребно се е свила с 0,1% на месечна база през февруари, което подчерта нестабилността на потреблението в страните, въвели еврото.

В сравнение с миналия февруари продажбите на дребно бележат минимален ръст от 0,1%. По данни на пазарния институт GFK склонността на европейските домакинства за потребление се е влошила през последните месеци заради засилването на инфлацията в Европа.

Сред най-губещите борсови индекси в Европа днес се нареди португалският PSI General със спад от 0,9% до 2 804,38 пункта. Агенцията за кредитен рейтинг Moody's понижи оценката на държавните облигации на Португалия днес, след като подобни стъпки предприеха S&P и Fitch през последните седмици.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:09 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още