IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Първата сесия за седмицата донесе ръст на индексите в Западна Европа

Банковият сектор отново бе на страната на губещите, сделката между Solvay и Rhodia насочи интереса към химическата индустрия

20:08 | 04.04.11 г.
Автор - снимка
Създател
Първата сесия за седмицата донесе ръст на индексите в Западна Европа

Борсовата седмица в Западна Европа започна с лек превес на оптимистичните настроения. На страната на печелившите днес се наредиха компаниите от химическата индустрия, тъй като сделката за придобиването на френската компания Rhodia от Solvay за 3,4 млрд. евро попадна във фокуса на вниманието.

На обратния полюс отново останаха банките, тъй като инвеститорите се опасяват за бъдещето на Португалия и финансовите регулации в еврозоната, пише MarketWatch.

Днес регионалният индекс Stoxx Europe 600 добави 0,1 на сто до 280,3 пункта. С най-силен ръст от всички акции, попадащи в показателя, се отличиха тези на Rhodia, които поскъпнаха с 48,2 на сто.

През деня широк коментар получи и сделката, с която британският мобилен оператор Vodafone продава дела си от 44% във френския оператор SFR на Vivendi за сумата от 7,95 млрд. евро.

Основният индекс във Франция САС 40 отстъпи с 0,3 на сто до 4 043 пункта. В Италия пък MIB добави 0,2 на сто до 22 008 пункта.

Противно на цялостния негативизъм във финансовия сектор и днес акциите на ирландските банки поскъпнаха силно. Причината за това е разсейването на спекулациите за пълна национализация на основните кредитори в страната. Акциите на Bank of Ireland скочиха с 0,3 на сто, тези на Allied Irish Bank добавиха 15,2 на сто.

На борсата в Лондон основният индекс FTSE 100 напредна с 0,12 на сто до 6 017 пункта. Във Франкфурт пък DAX отстъпи с 0,05 на сто до 7 175 пункта.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:10 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още