IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руската икономика нарасна с 4,5% през четвъртото тримесечие

Възстановяването все още е доста колебливо, особено ако погледнем ръста на руската икономика от преди няколко години, коментират анализатори

22:26 | 01.04.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
Руската икономика нарасна с 4,5% през четвъртото тримесечие

През четвъртото тримесечие на 2010 г. руската икономика нарасна с по-малко от очакваното, въпреки по-високите цените на суровините и ръстът на инвестициите предизвикан от повишеното вътрешно търсене, пише Bloomberg.

През четвъртото тримесечие, брутният вътрешен продукт (БВП) на страната се повиши с 4,5% на годишна база в сравнение с 3,1% през предходното тримесечие. Очакванията на анализаторите бяха за ръст от 4,8%.

Президентът на федерацията Димитрий Медведев иска до 5 години растежът на руската икономика да достигне 10%, за да може Москва - най-крупният износител на енергийни суровини - да се изравни по този показател с Китай, Бразилия и Индия.

През третото тримесечие руската икономика изгуби инерция, след като страната преживя най-тежката суша от половин столетие. Според анализаторите сушата е забавила растежа с 0,8%.

„Възстановяването все още е доста колебливо, особено ако погледнем ръста на руската икономика от преди няколко години“, казва Нийл Шеаринг, анализатор на Capital Economics в Лондон. „Има данни, че ръстът на доходите в страната се забавя и това се отразява в по-слабите продажби“.

Възстановяването на Русия изостава спрямо останалите страни от групата БРИК (Бразилия, Русия, Индия и Китай). През последното тримесечие на миналата година китайската икономика нарасна с 10,3%, индийската с 8,2%, а Бразилската с 5%. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:39 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
jamiemirror
преди 13 години
Медведко не знае какво си пожелава - понеже е късоглед да разбере с какво се бори в момента Китай.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още