IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банковият сектор повлече индексите в Европа надолу

Страховете, че проблемите на Ирландия ще достигнат Испания и Портуалия, плашат пазарите

20:07 | 31.03.11 г.
Автор - снимка
Създател
Банковият сектор повлече индексите в Европа надолу

Водещите борсови индекси в Западна Европа отчетоха понижения в последната сесия за месец март. Основен двигател на негативните настроения се оказа банковият сектор, тъй като се очакваха резултатите от стрес тестовете в Ирландия.

Те бяха разпространени в края на днешния работен за пазарите ден, но не попречиха на негативните настроения в сектора. Резултатите показаха, че водещите банки в Ирландия имат нужда от 24 млрд. евро, за да устоят на евентуални нови шокове, а това означава, че всички основни кредитори в страната ще бъдат национализирани.

Регионалният индекс Stoxx Europe 600 отстъпи с 1 на сто днес до 275,9 пункта. За целия месец март спадът на показателя е 3,7 на сто.

Акциите на италианската банка UniCredit поевтиняха с 3,7 на сто, докато пазарната капитализация на Sanpaolo се понижи с 4,5 на сто. Книжата на Societe Generale и BBVA загубиха съответно 3,4 и 2,9 на сто.

„Инвеститорите се притесняват за резултатите от стрес тестовете. Настроени сме доста песимистично по отношение на ирландските банки, а също и за банковите системи на Португалия и Испания”, коментира Кристиян Щокер, пазарен стратег в Unicredit за MarketWatch.

Основният борсов индекс в Италия загуби 1,2 на сто, спадовете в Испания и Гърция бяха по 1,5 на сто.

Днес във Франкфурт основният индекс DAX загуби 0,2 на сто до 7 041 пункта, докато във Великобритания и Франция водещите борсови измерители заличиха по 0,26 и 0,88 на сто.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:10 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още