IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия начело в повишенията на европейските борси

Сесията на периферните пазари беше смесена заради продължаващите опасения за държавните дългове

19:53 | 30.03.11 г.
Германия начело в повишенията на европейските борси

Европейските индекси приключиха търговията в сряда с повишения, водени от ръста на германския пазар, докато сесията на периферните пазари беше смесена заради продължаващите опасения за държавните дългове. 

Индексът Stoxx Europe 600 нарасна с 0,7% до 278,55 пункта, следвайки подема от 2,6% на японския Nikkei Stock Average.

Признаците, че японските компании започват да възобновяват производството, подкрепиха акциите в европейския производствен и индустриален сектор, който доминира германския пазар, коментира пред MarketWatch Хайно Руланд, стратег в Ruland Research.

Акциите на германския автомобилопроизводител Daimler AG поскъпнаха с 3,1%, а на BMW AG – с 2%. Акциите на автомобилните компании бяха сериозно засегнати в последните сесии от опасенията за недостиг на части след земетресението в Япония на 11 март.

Във Франкфурт се представиха силно и книжата на индустриалния конгломерат Siemens AG, поскъпвайки с 2,2%, и тези на химическия гигант BASF SE с ръст от 2%.

Повишенията допринесоха за ръст от 1,8% на германския индекс DAX 30 до 7 057,15 пункта.

Британският основен индекс FTSE 100 отбеляза повишение от 0,3% до 5 948,30 пункта. Това е шеста поредна сесия на нарастване на индекса. Френският CAC 40 се повиши с 0,9% до 4 024,44 пункта.

Въпреки че повечето пазари отбелязаха ръст, Руланд посочва, че има ясни признаци за опасения за държавните дългове в Европа и безредиците в Близкия изток.

„Все още има висока степен на несигурност, защото обемите остават изключително ниски. До известна степен отсъствието на продавачи движи пазара нагоре”, допълва той.

Опасенията за държавните дългове намериха отражение в представянето на периферните пазари и на банките с експозиция към по-слабите европейски икономики.

В Париж книжата на банковата група Societe Generale поевтиняха с 1,7%.

В Дъблин акциите на Bank of Ireland загубиха 9,3% преди излизането на резултатите от стрес тестовете на ирландските банки в четвъртък. Търговията с акциите на Irish Life & Permanent Group пък беше спряна след новини, че правителството ще трябва да получи голям контролиращ дял.

Въпреки това ирландският индекс Irish ISEQ Overall нарасна с 0,3% до 2 885,92 пункта.

Ден след като Standard & Poor’s Ratings Services понижи рейтингите на Гърция и Португалия португалският индекс PSI 20 нарасна с 0,5% до 7 858,97 пункта, докато гръцкият ASE Composite се понижи с 1,3% до 1 558,57 пункта.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:54 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още